Ik sta voor het buffet bij de bioscoop wanneer de medewerkster vraagt: “Wat wilt u te drinken?”. Ik kijk even rond en zie daar een grote koeling met koude beugels. En ook al drink ik normaal wijn, antwoord ik: “Een beugel graag”. Het is een raar idee om wijn te drinken in de bioscoop. En dat schrijnt mij als wijnman in hart en nieren…

Eerste ontmoeting
Eén van de leukste momenten van het afgelopen jaar was dat ik in contact kwam met Pathé om daar te praten over de wijnen. Ik zag een kans om iets te verbeteren voor mijzelf en al mijn mede wijnliefhebbers. Tijdens de eerste gesprekken werd direct al duidelijk dat de aandacht en energie voor wijn niet op het niveau was zoals voor bijvoorbeeld bier, frisdrank of koffie. Aan mij de uitdaging om een concept te bedenken waarin wijn meer in de spotlight komt te staan voor de bioscoopbezoeker. Eentje die ik natuurlijk met beide handen aangreep.

Het idee
Ik geloof dat echte smaak persoonlijk is. Om deze reden wil ik dat mensen kunnen kiezen uit verschillende kwaliteitswijnen. Het aanbieden van meer dan één smaak per kleur was direct mijn belangrijkste speerpunt. Om de wijnbeleving bij Pathé te optimaliseren zijn we uitgekomen op een combinatie van kwaliteit, keuze in wijn en zichtbaarheid voor de bezoeker.

Selecteren van de wijnen
Voor het selecteren van de juiste kwaliteit werken wij met een vast protocol. We beginnen met een selectie door wijnprofessionals en onze inkopers. Daarna volgt een proefpanel. Dit is een representatie van de mensen die wijn uiteindelijk gaan drinken. In dit geval waren dit alle Pathé medewerkers. Ja ook zij gaan naar de film… Sterker nog het zijn allemaal filmfanaten! En het leuke was dat iedereen heel erg betrokken aan het proeven was. Iedereen vond het belangrijk en wilde graag meer weten over de mogelijke shift naar kwaliteitswijnen in de theaters.

IMG_1547

Great movies, great wines
Bijna één jaar na de eerste ontmoeting staan de wijnen in alle Pathé theaters van Nederland. Keuze uit vijf soorten kwaliteitswijnen. De wijnen hebben een eigen categorie gekregen in de koeling zijn zichtbaar voor de bezoeker, zien er fris uit en je drinkt ze uit een harde wijnbeker die we samen speciaal hebben ontwikkeld.

Ik ben gister zelf even geweest en heb genoten van Murder on the Orient Express, die bijzonder goed samen ging met een lekker flesje Cabernet Sauvignon, dat ik zonder gêne heb besteld bij die vriendelijke dame achter het buffet! Ik zeg mission accomplished!