[intro]De Grillo. Siciliaanse dorstlesser aan zee. Het zou zomaar kunnen dat je deze rare druif binnenkort tegenkomt op het terras. Want de Grillo houdt wel van een paar zonnestralen en is een kei in het lessen van je dorst. Ontdek de druif in anderhalve minuut.[/intro]

Sicilië

Fris en fruitig

Grillo is een witte druivensoort die je voornamelijk tegenkomt op Sicilië (foto). Samen met andere lokale druivenrassen zoals Cataratto en Inzolia vormt hij een coalitie van witte en blauwe druiven die verantwoordelijk is voor Marsala. Deze versterkte Italiaanse wijn nam de afgelopen jaren ietsjes in populariteit af en daarom zetten Siciliaanse boeren meer in op droge wijnen gemaakt van de betrouwbare Grillo. Want droog en fris kun je wel aan deze eilandbewoner overlaten.

match een glas Grillo met een ziltig gerecht zoals mosselen of zet ‘m in als aperitief.

Op de eerste plaats heeft Grillo een dikke schil. Gunstig, want hierdoor verdampt zijn vocht niet al te snel en kan hij gerust een paar uur bakken onder de hete Italiaanse zon. Daarnaast bouwt hij flink wat fruitaroma’s op van abrikoos en citrus, maar behoudt hij een hoop zuren. En daar houden mensen van. Zeker als je de godganse dag in de zon zit te chillen.

Zon en zilt

Vandaar dat de Grillo meer een voorjaars slash goedweerdruif is, dan een donkeredagendecemberdruif. Mocht het buiten toch niet zomers warm zijn, dan match een glas Grillo met een ziltig gerecht zoals mosselen of pasta vongole. Of zet ‘m in als aperitief.

Het zou dus zomaar kunnen dat je tijdens de eerste terrasuurtjes van 2017 een Grillo tegenkomt. Links en rechts zijn er zaken die de rare druif op de kaart hebben staan. Trek in dat geval geen highbrow, maar sta open en omhels de rare Siciliaan -net als de lentezon- met beide handen.

Zelf een dorstlesser van een Grillo proberen? Check it out!