Heerlijk om tijdens Sinterklaas voor een heuse herfst-wild-stoof-pot te gaan. Onze nét zo geconcentreerde wijn van Gulfi doet het hier perfect bij. Deze überitaliaanse Nero d’Avola is wild, krachtig, kruidig maar ook vol met rijp fruit zoals pruimen. Perfect bij een dito wildstoof!

Deze wildstoof is echt een super gerecht als je ’s avonds iets culinairs op tafel wilt zetten maar ook gewoon gezellig Sinterklaas wilt gaan vieren zonder in de keuken te staan. Je kan ‘m prima laten pruttelen als jij bezig bent met de gedichten voor te dragen!

Benodigdheden voor 4 personen

1 kg hertenvlees
1 ui
1 winterpeen
500 gram kastanje champignons
1 knolselderij (1/4 voor in de stoofvlees, 3/4 voor in de pure).
8 aardappelen
1 scheutje volle melk
400ml wildfond
200ml rode wijn (suggestie: Vista Nova)
3 plakjes ontbijtkoek
2 laurierblaadjes
2 kaneelstokjes
5 gedroogde pruimen
Boter
Peper en zout
Spruitjes of rode kool
1 fles Gulfi Nerojbleo Nero d’Avola

Instructie

Pel de ui en snij deze in halve ringen. Was en schil de wortel en snij deze samen met de champignons in plakjes. Gebruik 1/4 deel van de knolselderij, na het schillen snij je er dobbelsteentjes van. Bestrooi het vlees eerst met wat peper en zout en maak er vervolgens stukjes van 3 bij 3 van, niet te klein, ze vallen toch wel uit elkaar. Doe een lik boter in de pan en laat eerst de uien 1 minuutje bruiner worden, vervolgens voeg je het vlees bij in de braadpan.Voeg de rest van de groente toe en laat dit even mee bakken, ca. 2 minuten, voordat je dit afblust met de rode wijn en de wildfond. Voeg de laurier, het kaneelstokje en de gedoogde pruimen toe aan de stoofschotel en laat het geheel minimaal 2,5 uur door sudderen op je kleinste pitje van je fornuis. Tenslotte, als er nog te veel vocht in de pan zit, voeg dan de ontbijtkoek toe en laat je de deksel van de pan om het vocht in te laten stoven.

De perfecte puree maak je van aardappelen en knolselderij, net even anders. Even de aardappelen en groente laten koken, snufje peper en zout en dan pureren met een beetje volle melk. De garnituur van spruitjes of rode kool maakt het gerecht al helemaal af!

Tip: Blijf proeven en voeg vooral kruiden naar eigen smaak toe.

Eetsmakelijk en pak die cadeautjes maar uit! Krijg je een flesje wijn of weer nieuwe sokken?