[intro]Aangezien de inhoud van het debat steeds gênantere proporties begint aan te nemen, kunnen we ons beter bezighouden met serieuzere vraagstukken rondom de presidentsverkiezingen van de U.S. of A. Want welke kandidaat zet eigenlijk het vaakst een witte huiswijn aan zijn of haar lippen? Wie drinkt er meer wijn? Hillary of Donald?[/intro]

Trump Winery

Trump

Het zal je wellicht verbazen, maar Donald Trump is overtuigd geheelonthouder.

Laat dat even bezinken.

De Republikeinse kandidaat met het Brunello-kleurig kapsel drinkt dus niet. Nooit echt gedaan ook.  Begin jaren tachtig verloor hij zijn oudste broer aan de tragische gevolgen van alcoholisme en op diens advies bleef de presidentskandidaat voor altijd off the sauce.

Trumps zoon Eric houdt wel van het sap en staat (als eigenaar) aan het roer bij Trump Winery. Een wijnhuis in Virginia. Mocht zijn vader de nieuwe man in het ovale kantoor worden dan is de kans aanwezig dat wereldleiders tijdens staatsbanketten louter en alleen wijnen uit Virginia voorgeschoteld krijgen. Maar of de Poetins, Merkels en Ruttes daar nu echt happy van moeten worden valt nog te bezien.

Clinton: het ijskonijn

Wine Ice Cream

Hillary Clinton drinkt wel.

Ook wijn.

Tenminste, er zijn genoeg foto’s te vinden waarop ze al nippend een glas wijn aan haar lippen zet. Bovendien was het de voormalige First Lady die een cruciale rol speelde in de totstandkoming van het smaakfenomeen ‘wine ice cream’. Zonder grappen.

Als senator van New York organiseerde ze in 2008 een showcase waarbij New Yorkse boeren regionale producten presenteerden. Een lokale ijsboer trof zijn aangewezen stand aan, naast die van een regionale wijnmaker, en na een dag lang beurzen werd een beker met ijs voorzien van een flinke slok wijn. Het fenomeen wine ice cream was geboren. Met smaken als Cherry Merlot, Chocolate Cabernet en Strawberry Sparkling kan het dan ook niet misgaan en is Mercer’s Dairy vandaag de dag marktleider met verkoopkanalen in 15 verschillende landen…

Wie o wie?

Hillary wint dus. By far zelfs.

O say, we shall see wie er uiteindelijk terecht komt in Washington en of de nieuwe president net zo’n prominente plek in de wijngeschiedenis zal gaan innemen als zijn, of haar legendarische voorgangers…

MountRushmore

Thomas Jefferson (de nerd)

Met stip op 1. En de allergrootste presidentiële wijn-nerd uit de Amerikaanse geschiedenis. Liep zijn tijd ver vooruit, hield een dagboek bij over terroir en obscure druiven en had een brede collectie Franse, Italiaanse, Spaanse en Portugese wijnen. Was gek op Madeira and a sucker for Bordeaux.

Ronald Reagan (de chauvinist)

Helemaal California-minded en gaf de wijnbouw in deze staat een flinke boost door talloze Californische wijnen te schenken tijdens diners en bijeenkomsten. Favoriete wijn?  Beaulieu Vineyard’s Private Reserve Cabernet Sauvignon. En volgens intimi werd de Koude Oorlog beëindigd boven twee glazen Sonoma’s Iron Horse.

Richard Nixon (de boef) 

Hoewel cocktails tijdens zijn ambtsperiode flink in de mode waren, maakte Nixon grote budgetten vrij voor zijn liefde voor wijn (Château Margaux in het bijzonder). De kelders van het Witte Huis lagen er vol mee, maar niet alleen om gasten mee te verblijden. Het gerucht gaat dat Nixon zijn gasten goedkopere wijnen liet drinken en het sjiekere spul voor zichzelf bewaarde. Ouwe schurk.

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]