Hoe bewaar ik mijn wijn zonder dure klimaatkast?

‘Zal ik je een rondleiding door het nieuwe huis geven?” BAM! Een gevulde stellage met een heuse klimaatkast doemt op bij het openen van de kelderdeur! Oei, ben jij dan zo’n wijnsukkel die de wijnen in het keukenkastje propt? Geen zorgen hoor, je bent al flink eindje op weg om je wijnen zonder poespas te bewaren…

Potentie of nie?

De meeste wijnen (90% van alle wijnen) zijn er om jong te drinken en hebben niet echt bewaarpotentie. Deze wijnen koop je vaak onder een tientje en wegleggen zet geen zoden aan de dijk. Na twee of drie jaar in het wijnrek zal hij niet écht meer lekker smaken. Het fruit is er dan uit en wat overblijft is een muf, saai sapje met weinig diepgang. De overige illustere 10% wordt er juist alleen maar beter op… Hoe herken jij die wijn waar het geduld dubbel en dwars wordt beloond? Witte wijnen en rosé zijn gevoeliger voor zuurstof dus is bewaren vaak geen optie . Enige uitzondering daargelaten. Betere Riesling en houtgerijpte witte Bourgognes worden spannender en zijn perfect te bewaren. Bij stevige rode knallers reageren de tannine en kleurstoffen super goed met zuurstof en wordt de wijn complexer van samenstelling en smaak. Deze spannende ‘tertiaire’ fles-rijping-aroma’s kan je soms omschrijven als geurend naar bosgrond, stal, verse aarde, compost of animaal. Klinkt goed toch? Laat dat flesje dus maar even liggen.

OLDMAN

“Het is het beste om oud hout te verbranden, oude wijn te drinken, oude vrienden te vertrouwen, en oude auteurs te lezen.” -Francis Bacon

Het juiste klimaat, zonder klimaatkast

Valt zo’n klimaatkast buiten het keukenbudget? Ga gewoon lekker voor die Quooker of die supersonische koelkast joh! Er zijn nog veel andere manieren om jouw oogappeltjes te bewaren voor die ene speciale gelegenheid met schoonvader of bijzondere vriend. Het is belangrijk dat de temperatuur van de fles constant blijft en absoluut niet onder het vriespunt of boven de 25 graden komt! Leg de fles dus niet vlak bij de verwarmingsradiator of bij een tochtende deur. Zo rond de 13 tot 15 graden is perfect. Het liefst in een donkere, afgesloten ruimte want licht kan de wijn ook laten ‘verschralen’. Dan nog één tip; leg de fles horizontaal neer zodat de kurk altijd in contact is met het vocht in de fles, zodat de kurk niet uitdroogt. Als de kurk naar z’n grootje is kan er zuurstof bij de wijn komen. Dat is écht niet oké…

The bigger, the better

Als wijnboeren écht trots zijn op hun net gemaakte wijn, stoppen ze altijd een percentage van hun supersap in Magnum -of zelfs grotere- flessen. De wijn komt in zo’n reuzenfles nog minder in contact met zuurstof. En ja, dat maakt ‘m nog langer houdbaar. Een visueel feest in jouw geïmproviseerde wijnkast en op tafel!

Ai! Kurk of te oud?

Als de bewaarde wijn op het moment suprême kurk heeft, of toch te lang heeft gelegen en het naar oude hond, natte kranten of schimmel smaakt… Gooi ‘m dan door de gootsteen. Het is niet anders, vieze wijn is niet om te drinken. Volgende keer beter…

-Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *