[intro]Rode wijn. Makkelijk om te drinken, nog makkelijker om mee te knoeien. En er is niks zo irritant als een rode wijnvlek op je kekke outfit. Wij gingen op zoek naar de beste manier om rode wijnvlekken uit je kleding te krijgen en probeerden 4 bekende methodes.[/intro]

CoverWachten

Het onderzoek

Zo gingen we te werk:

We hebben 4 methodes getest op een hagelwit shirt van 100% katoen. Twee klassiekers en twee moderne middeltjes.

Over elk shirt ging een vol glas donkerrode wijn uit Madiran. Pigment genoeg dus.

Elk shirt is afzonderlijk behandeld en gewassen in een vintage Miele wasmachine samen met een schep Witte Reus-wasmiddel op standje 40 graden.

Bij de twee moderne middeltjes hebben we de exacte instructies gevolgd zoals vermeld achterop de verpakking.

De methodes

CoverMethode

In ons vooronderzoek online en bij collega-wijndrinkers in de kroeg, passeerden genoeg schoonmaak-tips en trucs de revue, waarbij scheerschuim, melk en zelfs bananenschillen (!) om de hoek kwamen kijken. Wij hebben de 4 meest voorkomende methodes voor je uitgeprobeerd (en daar zat geen banaan bij).

Komen ze.

#1 Grootmoeders keukenzout

CoverZout

“Snel! Zout erop!” Je hoort het je oma nog zeggen. Een echte tip uit de oude doos, deze zoutmethode. Zout heb je altijd wel in huis en kost vrijwel niks. De bedoeling is dat het zout de vlek absorbeert, waarna je deze makkelijker kan uitspoelen. Om grootmoeders schoonmaak-tip voor eens en voor altijd te testen, wrijven we ons bezoedelde shirt in met een paar flinke snufjes keukenzout en stoppen het in de wasmachine.

#2 Witte wijn

CoverWijn

Die andere klassieker.  Witte wijn ontkleurt en trekt als het ware de vlek uit de kleding. Om de werking van wit op rood goed te testen trekken we (puur voor wetenschappelijke doeleinden) een lekkere fles Albariño open. Je zou nog een link kunnen maken met het effect van de zilte, zoute druif op de vlek, maar dit lijkt ons te ver gezocht. We vinden Albariño gewoon hartstikke lekker. Hup, wijn op de vlek, even goed insmeren en de wasser in.

#3 Oxi poeder

CoverOxi

Bang en de vlek is foetsie. Dat is te hopen dan. Er zijn  verschillende varianten verkrijgbaar en er zal best wel wat verschil in zitten, maar voor het gemak scheren we even alle oxi’s over één kam. Niet alleen rode wijnvlekken zijn behandelbaar met dit superspul, maar ook alle andere hardnekkige vlekken zoals bijvoorbeeld lippenstift. Wij nemen een scherp geprijsde supermarktvariant en nemen ¼ schepje poeder en lossen dit op in 500 ml handwarm water. Opvallend: de rode vlek kleurt direct groen (!?!). Daar gebeurt in ieder geval iets. Na een paar minuten weken schuiven we het schmutzige shirt de machine in en slaan de Linda open.

#4 Vlekweg Reiniger

CoverVlekweg

Dit middel kwamen we online tegen en leek ons het proberen meer dan waard. Er zijn ontzettend veel van dit soort vlekverwijderaars te vinden, maar met zo’n naam heb je onze aandacht te pakken. Op het label pronkt zelfs een omgevallen glas wijn op een -ooit zo prachtig wit- hoogpolig tapijt. Maar andere textiele stoffen mogen ook door de Vlekweg worden ingesprayt, dus we gaan ervoor. Ook hier transformeert de vlek weer tot een groenkleurig geheel en (misschien niet heel belangrijk, maar wel leuk om te vermelden) het spul ruikt nogal lekker. We deppen de vlek na met een natte doek en stoppen het kledingstuk in de machine. Now we wait…

Het resultaat

CoverResultaat

Voordat we de medailles gaan uitreiken willen we eerst kwijt dat alle vier de methodes zorgen voor een opvallend schoon resultaat! We hadden stiekem gehoopt op een flinke uitschieter, of blijvende roze vlekken die je vanaf een meter of twintig zou kunnen zien, maar niets van dat is het geval. Vier keurige schone witte t-shirts kwamen stuk voor stuk de Miele uit, met vergelijkbare positieve resultaten. Goed nieuws voor de wetenschap, minder spannend voor het verhaal. Maar goed. Door de shirts één voor één onder een felle lamp te houden en er als een Sherlock boven te hangen kwamen we minieme verschillen tegen. Te klein voor op de foto, maar groot genoeg om een winnaar aan te wijzen…

Tromgeroffel.

Vierde plaats: Grootmoeders keukenzout

Zout2

Oma we love you, maar we kunnen er niet meer van maken. Om deze schoonmaaktip dan meteen maar met een korreltje zout te nemen is ook weer wat overdreven, want het resultaat is zeker niet slecht. De andere drie zijn gewoon beter. Met hier en daar nog een schimmige donkerbruine waas in het spierwitte shirt komt ‘de methode zout’ op plek nummer vier.

Derde plaats: Oxi poeder

Oxi2

Zuurstof en wijn hebben nogal een haat-liefdeverhouding en ook in de wastrommel is het hommeles. Het witte wonderpoeder maakt korte metten met de heftige rode vlekken, maar we bespeuren wel nog een -bijna onopvallend- lichtroze lijntje net onder de okselnaad. Veel oxi, maar net effe iets te weinig action voor een tweede plek.

Tweede plaats: Witte wijn

wijn2

Oké, dit hadden we niet verwacht. We hadden ‘witte wijn als schoonmaakmiddel’ getaxeerd op een vierde plek, een soort van meedoen is belangrijker dan winnen, echter komt dit shirt bijna helemaal wit uit de wasser. Zeker 95% van de vlekken zijn verdwenen, maar die ene kleine kleurschakering op de hals maakt het shirt net niet vlekkeloos genoeg voor een eerste plek. Geen winnaar, wel de grote verrassing.

De winnaar: Vlekweg Reiniger

Vlekweg2

Deze bad boy doet zijn naam absoluut eer aan. Zoals gezegd kwamen alle vier de shirts vrij schoon uit de was, maar het shirt dat bespoten werd met deze reiniger blijkt witter dan het kapsel van Arnold Scholten op een zomerse dag. Daarnaast ruikt het shirt ook een stuk frisser en schoner dan de anderen. Op alle fronten geslaagd dus. En terecht gewonnen, want de vlek is ook echt helemaal weg.

Toch nog vlekken?

Qua vlekkeloosheidsfactor zijn we erg tevreden met de resultaten van deze test. Geen wonder dat de wijndrinkers die wij spraken deze methodes het meest gebruiken. Mocht je na veelvuldig proberen toch nog blijvende rode wijnvlekken in je kleren hebben, dan is het misschien een idee om over te stappen op het drinken van witte wijn in plaats van rood…

Privacy Preference Center