[intro]Wij hebben goed contact met onze wijnboeren, maar in de maanden september en oktober moeten we ze echt niet storen. Want dan wordt er geoogst. De allesbepalende weken van een jaar hard werken. Gelukkig nemen sommige boeren toch de moeite om even een heads up te geven door fraaie beelden te delen over de oogst van 2016. En daar wordt een mens spontaan dorstig van…[/intro]

La Jara Winery / Veneto / Italië

La Jara

La Jara is een tof wijnhuis. Wijnmakers met stijl. Niet alleen maken ze originele bubbels en gekleurde wijnen van bleke druiven, ook gaan ze volledig biologisch te werk. 2016 begon nat, daar aan de stenige oevers van de Piave, maar eindigde zonnig en gunstig. En dat betekent een hoop perfect gerijpte druiven die uiterst voldaan in de fles terecht gaan komen. Kijk maar…

La Jara proeven?

Ego Bodegas / Jumilla / Spanje

Ego Bodegas

In Jumilla kan het verzengend heet zijn. Gelukkig zorgt de Middellandse Zee voor verkoeling en voor een hint van elegantie bij de druiven. Maar het is er vooral warm. Je zal er maar de godganse dag druiven moeten plukken. Om dorst van te krijgen. Dikschillige witte druiven doen het hier dan ook goed en brengen aromatische smaakbommen voort. Maar de hoofdrol is weggelegd voor blauwe warm-weer-liefhebbers  zoals Syrah en Monastrell. En die hadden in 2016 zeker niet te klagen.

Ego Bodegas

Ego Bodegas proeven?

Marcel Grillet / Beaujolais / Frankrijk

Marcel Grillet Oogst

Binnenkort is het weer Beaujolais Primeur tijd. Altijd gezellig om met zo’n fles onder je arm bij je oma langs te gaan, maar wij worden er niet echt warm van (wel van oma natuurlijk). Nee, doe ons maar liever een fles rode vrolijkheid uit één van de tien Champions League-dorpen die de Beaujolais verder rijk is. Cru Beaujolais, die in oma’s tempo en met alle geduld wordt gemaakt. In plaats van al dat korte termijn turbofruit.

Morgon is zo’n Cru. En Marcel Grillet gaat dusdanig ouderwets te werk (helemaal bio en ploegen met een oud trekpaard) dat het ons verbaast dat er überhaubt foto’s worden geschoten tijdens zo’n oogst. Zelfs met een spiegelreflex. Dus als je echt een keer wilt weten waarom de Beaujolais zo beroemd is, dan drink je dit met je oma. Of met je vrienden. Dat kan natuurlijk ook.

Marcel Grillet

Marcel Grillet proeven?

Fita Preta / Alentejo / Portugal

Fita Preta

Een krappe drie dagen geleden is de oogst in Alentejo binnengehaald. Maar het werd nog verdomd spannend. Fans van deze volfruitige rode weten dat deze wordt gemaakt van 3 verschillende lokale druiven. En de één lag iets eerder op de sorteertafel dan de ander.

Fitapreta

Gelukkig hielden onze Portugese vrienden ons goed op de hoogte over alle ontwikkelingen aan het wijnfront. Zo kwamen we te weten dat Trincadeira en Alicante Bouschet al in het vat lagen bij te komen, terwijl de tannines van de Aragonez nog niet te harden waren. Even wachten dus. Maar afgelopen dinsdag werd ook deze binnengehaald en kan het vinifiëren beginnen. Mooi man.

Fita Preta proeven?

Viña Zorzal / Navarra / Spanje

Zorzal

Graciano. Wie is er niet groot mee geworden? Nou bijna niemand, maar dat is ook niet zo gek. De druif is vrij zeldzaam en wordt vaak als aromabooster gebruikt bij Rioja’s. De gebroeders Sanz van Viña Zorzal ontfermden zich de afgelopen jaren over de local hero en gelden inmiddels als ware ambassadeurs. De oogst zit er zo goed als op en aan Xabi’s big smile te zien was ook dit jaar weer hosanna. Wij zijn benieuwd.

Viña Zorzal proeven?

Het duurt nog even voordat we de oogst van 2016 kunnen proeven.

En ook al bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie van de toekomst, wij hebben er het volste vertrouwen in en wachten rustig af…

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]