Hoe staat het met de oogst van 2018?

Onze wijnboeren zijn keihard aan het werk in hun wijngaarden! Stress, stress en nog eens stress… Dit is namelijk de maand waar het moet gebeuren en waar een jaar hard voor is gewerkt! Ondanks hun drukke oogstschema geven ze toch graag een kijkje in hun keuken. Want wat zijn ze trots!

Spanje – Mireia’s Catalaanse trots; Cava en Marti

ALTA ALELLAWijnmaakster Mireia Pujol-Busquets is niet alleen trots op de oogst van 2018. Ze krijgt namelijk hulp van haar jonge oogappeltje Marti, de nieuwe generatie wijnmaker in de familie Pujol-Busquets, die eigenlijk nog even moet wachten tot hij de wijnen van Alta Alella mag drinken… Maar op zijn 18e zal de Cava rijkelijk vloeien! De Cava van de Catalaanse Xarel-Lodruiven (Pansa Blanca in het Spaans) vloeide vorig jaar trouwens ook rijkelijk. Alta Alella mag zich namelijk scharen tussen 9 wijnhuizen die het ‘Cava de Paraje’-label mogen voeren (de allerhoogste kwalificatie, vergelijkbaar met Grand Cru). Goede oogst, mooie toekomst! Zin om de Cava van vorig jaar te proeven? Bekijk hem hier.

Frankrijk – Englishman in New York, uuhm sorry, the South of France

HEGARTYHoe gaat het met de oogst van Sir John Hegarty? Deze oud reclamegoeroe maakt sinds kort bijzonder goede bio- en biodynamische wijnen in de Zuid-Franse Minervois. Hij heeft veel zon gehad dit jaar, en daarom zijn zijn druiven perfect rijp! Zijn team van gepassioneerde wijnmakers en plukkers zit er lekker in! Zijn schoten deze selfie tijdens het sorteren van de perfecte rijpe druiven! Zie jij onrijpe druiven? Wij ook niet.. Dat belooft wat volgend jaar! Benieuwd naar hun wijnen? Je vindt ze hier.

Italië – De 60e oogst, reden voor een feestje!

Wijnhuis Cantine Frentana, bekend van onze frisse, ziltige Pecorino en de zwoele, donkere Montepulciano, bestaat maar liefst 60 jaar! En deze mijlpaal wordt gevierd met een goede oogst. Door droogte was de opbrengst laag, maar dat komt de concentratie van de druiven juist ten goede! De oogst wordt handmatig geplukt en zojuist is de nieuwe oogst per Fiat-tracktor  in de wijnkelder aangekomen. Hier worden suikerhoudende druiven vergist en opgeslagen om volgend jaar op de wijnmarkt te komen. Zou het net zo’n topjaar worden als 2017? Wij zijn ook razend benieuwd!

 

Portugal – Veel zon, stevige druiven

FITAPRETAEen paar dagen geleden is de oogst in Alentejo binnengehaald. Maar het werd nog verdomd spannend. Fans van deze volfruitige rode weten dat deze wordt gemaakt van 3 verschillende lokale druiven. En de één lag iets eerder op de sorteertafel dan de ander. Gelukkig hielden onze Portugese vrienden ons goed op de hoogte over alle ontwikkelingen aan het wijnfront. Zo kwamen we te weten dat Trincadeira en Alicante Bouschet al in het vat lagen bij te komen, terwijl de tannines van de Aragonez nog niet te harden waren. Even wachten dus. Maar afgelopen week werd ook deze binnengehaald en kan het vinifiëren beginnen. Succes jongens!

 

Duitsland – WARM! STRESS! VROEG OOSTEN!

Deze zomer was het peentjes zweten in ons kikkerlandje. Zo ook bij onze oosterburen. In het zuiden van Duitsland, in Rheinhessen, had de familie Pfannebecker ook een bloedhete zomer. De druivenranken groeiden als kool en ontwikkelde al snel suikers en rijpe aroma’s. De alarmbellen gingen af bij Max Pfannebecker, want te rijpe druiven is een echte no-go! De hele familie werd de wijngaarden ingestuurd om al vroeg in augustus handmatig de ranken te ontdoen van druiven. Nét op tijd! Het resultaat ligt nu op het vat en volgend jaar proeven we het Duitse zonnetje! Wij zijn benieuwd hoe de nieuwe jaargangen Weissburgunder, rosé en Spätburgunder gaan smaken, jij ook?

Het zal nog wel even duren voordat we de oogst van 2018 kunnen proeven.

En ook al bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie van de toekomst, wij hebben er het volste vertrouwen in en wachten rustig af…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *