[intro]Het was Joop Zoetemelk die in 1975 voor het eerst in de geschiedenis de bolletjestrui aantrok. Het wit en rood van de bergtrui baarde toen nog opzien aangezien het motief vrij uniek was voor de stoere sport die fietsrennen heet. De bergkoning die ons pad kruist tijdens deze fietstocht komt niet uit Rijpwetering maar uit de Savoie. En daar zijn ze ook hartstikke dol op wit en rood.[/intro]

Maar toch het meest op witte wijn.

Het kleine wijngebied kent veel verschillende stijlen wijn, gemaakt van nog meer verschillende regionale druivenrassen. Mondeuse, Molette, Altesse (ook als Rousette) en Jacquère zijn unieke druivenrassen die je alleen daar in de bergen tegen het lijf loopt (waar trouwens twee keer zoveel wit wordt gemaakt dan rood en rosé).

Apremont op de kaart

En vooral Jacquère zet de standaard.

Een vrij neutrale bes met een voorliefde voor de wat lichtere gerechten.  Of om serieus mee te après-skiën. Qua stijl doet hij een beetje denken aan Muscadet (maar dan met een alpinistenhelmpje op in plaats van een verkoelende zeebries op z’n bol).

Verkwikkend fris, bloemig, schoon en zuiver.

Claude Emile Perrier

In en rondom Apremont doet hij het op z’n best en de familie Perrier is er inmiddels bedreven in geraakt. Eind jaren ’90 (van de 19de eeuw) was Claude Emile Perrier (foto) dagen onderweg om zijn wijn te slijten bij cafe’s uit de buurt. Nogal lastig omdat de beruchte druifluis net had toegeslagen, waardoor Claude opnieuw moest beginnen met aanplanten.

Daarna ging het beter. Veel beter zelfs. Inmiddels is Gilbert met zijn drie zonen (5de generatie) verantwoordelijk voor het wijnhuis dat 40 werknemers telt en 60 hectare aan wijngaarden beslaat. Gelegen tussen de prachtige bergmeren aan de voet van de Alpen.

Een echte bergkoning dus. Vief, verrassend en explosief op de eerste meters.

Jacquère. Onthoud die naam.

 

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]