[intro]In onze winkels vliegen de smakelijke boodschappenlijstjes, ingewikkelde recepten en culinaire experimenten van fervente hobbykoks ons inmiddels om de oren. En dat is ook voor ons genieten! Maar we snappen het ook best als je geen zin hebt om de héle dag in de keuken te staan. Iedereen verdient tenslotte een relaxte kerst! Ons advies: Keep it simple; ga voor een aantal regelrechte hits, zoals bijvoorbeeld de Carpaccio. Schenk er een bijpassende wijn bij en het wordt een heel bijzonder begin (of midden) van je kerstdiner![/intro]

[tagline]Bij de carpaccio draait alles om de pure en zachte smaak van het dungesneden rauwe rundvlees. Dat vraagt om een wijn met exact dezelfde eigenschappen.[/tagline]

De volgende kandidaten komen daarvoor absoluut in aanmerking:

Morgon De la Bonne Tonne ‘Les Charmes’

Deze wijn is het ultieme bewijs dat we Beaujolais wijnen absoluut niet over één kam mogen scheren. Hoewel de streek bekend staat om zijn primeur wijnen, waarbij kwantiteit vaak boven kwaliteit gaat, doet deze wijnmaker juist precies het tegenovergestelde. Vanaf 1975 is de opbrengst ieder jaar terug geschroefd, waardoor de concentratie in de druiven veel beter wordt. En dat proef je. Het is een fluweelzachte wijn, vol sappig rood fruit en zwarte peper.

Morgon

Rosso di Valpanera Tre Uve

Nog zo’n fluweelzachte rakker is deze blend van refosco (één van Italië ’s nationale helden), cabernet sauvignon en merlot. Alweer zo’n super sappige explosie van rood fruit en frisse zuren, waardoor hij licht gekoeld op z’n best is. Wil je écht indruk maken op je tafelgezelschap? Schaaf als finishing touch wat verse truffel over de carpaccio! Een match-made-in-haven door het aardse karakter van de wijn.

Valpanera

Gulfi Nerojbleo Nero d’Avola

Werd je al redelijk wild van de gedachte aan wat vers geschaafde truffel over je bord? Wat dacht je van een carpaccio met truffelmayonaise? Fantastico! Door het romige van de mayonaise, wordt het gerecht opeens wel een tikje voller. De wijnmakers van het Siciliaanse Gulfi weten daar gelukkig wel raad mee. Zij maken van de Nero d’Avola druif een stoere wijn, die ook zijn zachte kant durft te laten zien.GulfiOrganicDe bedenker van de carpaccio, Giuseppe Cipriani, serveerde zijn gerecht overigens ook met mayonaise. Hij maakte dit met Worcestershire saus en flink wat kruiden. Welke wijn hij erbij schonk, hebben we helaas niet kunnen achterhalen, maar we doen nog een laatste duit in het zakje.


Vicario Soave Classico

Schenk je liever wit? Dat kan natuurlijk ook. Kies dan een wijn die een tikkie houtrijping heeft gehad, zoals deze Soave. Dit gaat mooi samen met het natuurlijke vet van het vlees en eventueel met de mayonaise, mocht je all-the-way willen gaan. De wijn bezit voldoende power om dit aan te kunnen, zonder de pure smaak van de rauwe runderlende te overschreeuwen. Het Italiaanse woord ‘Suave’ betekent tenslotte ‘zacht’.

Vicario-Soave-Classico-(2011)

Verder…

Giuseppe Cipriani was de eigenaar van Harry’s bar in Venetië. In 1950 bedacht hij de carpaccio, toen één van zijn belangrijkste stamgasten, een vooraanstaande Venetiaanse gravin, door haar dokter op een dieet van rauw rood vlees werd gezet vanwege haar bloedarmoede.

De naam van het gerecht is een hommage aan de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio, die graag ‘vleesrood’ en geel (mayonaise dressing) in zijn schilderijen gebruikte.

Tegenwoordig wordt de term ‘carpaccio’ gebruikt voor allerlei variaties op de klassieker met rundvlees. Zo lang het maar dungesneden en rauw is. Denk bijvoorbeeld aan zalm en coquilles, maar ook aan groente zoals courgette en biet.

 

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]