Bol, plat, Frans of Zeeuws. Vooral tijdens de feestdagen lusten we oesters rauw. Figuurlijk dan, want gebakken en gemarineerd doen ze het ook goed op de kersttafel. Maar wat trek je nou open naast zo’n dozijn schelpen? Deze vier pareltjes van wijnen zorgen voor een ultieme combinatie van hap en sap.

oesters2

Gemene deler

Als je aan oesters denkt, denk je aan de zee. In je wijnkeuze is het dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld wijngebieden die zo dichtbij zee liggen, dat de typische zilte smaken terug te proeven zijn in de wijn. Maar soms is de invloed van de zee nog merkbaar, ook al is deze duizenden jaren geleden verdwenen. Dit is het geval in bepaalde wijngebieden in Frankrijk. De Champagnestreek, de Loire vallei en de noordelijke Bourgogne (Chablis) zijn voorbeelden van wijngebieden die heul, heul lang geleden onder de zeespiegel lagen. De bodem van deze wijngebieden wordt ‘kimmeridge-bodem’genoemd, vernoemd naar het gelijknamige Engelse plaatsje waar deze bodem zichtbaar wordt aan de oppervlakte.

Deze unieke kalkbodem bestaat uit fossiele schelpdieren en draagt bij aan het minerale karakter van de wijnen die je hier kan vinden.

Oesters zijn zeer delicaat en daarom heb je verfijnde wijnen nodig die het geheel aanvullen. En die er niet ongeciviliseerd doorheen beuken. De volgende subtiele jongens doen het heel goed naast een netje platte of bolle oesters.

1. Charlier Champagne Carte Noire.

Een feestelijker begin van je kerstdiner is er bijna niet. Deze bijzondere champagne bestaat voor het grootste gedeelte uit pinot meunier. Zestig procent. De overige champagnedruiven chardonnay en pinot noir zorgen voor de andere veertig. Er zijn een paar champagneboeren die hun wijnen nog traditioneel laten rijpen op reusachtige houten vaten. De zogenaamde foudres. Hierdoor krijgt de wijn meer diepgang en wordt hij zachter en ronder. Ook proef je nootachtige aroma’s die het geheel tien keer spannender maken. Door de ronde en romige eigenschappen van deze Charlier Carte Noire kan je ook kiezen voor een begeleidend sausje als beurre blanc in de schelp. Of gewoon straight: rauw zonder saus. Altijd lekker.

2. Regis Minet Pouilly Fumé

In het Franse stadje Pouilly-sur-Loire maakt wijnmaker Regis deze stuivende en fruitige witte wijn van de sauvignon blanc druif. Het terroir speelt een hele grote rol. De kalk- en mergelgronden daar bestaan uit die eerder genoemde fossiele oesters. Dit geeft de wijn naast aroma’s van kruisbessen en citrusfruit ook een complexe mineraliteit. Deze strakke en fruitige witte wijn is loepzuiver en kan gerust tegen wat citroensap en peper. Ook is hij de Feestdagen Favoriet van Roos.

pouilly_fume_360

3. Chablis Seguinot Bordet

Chablis wordt ook wel oesterwater genoemd. Wat veel mensen niet weten is dat Chablis gemaakt wordt van chardonnay. Niet verwonderlijk, want Chablis is een stuk frisser en eleganter dan al die op-hout-gelagerde-boterbommen die sommigen associëren met de druif. Chablis behoort tot de Bourgogne, maar ligt vrij noordelijk (zelfs dichter bij de Champagnestreek dan bij Bourgogne hoofdstad Beaune). De druiven van deze wijn komen van 80 tot 100 jaar oude stokken en laten zien waarom er genoeg redenen zijn om WEL van chardonnay te houden. En al helemaal met oesters. Kerstklassieker nummer één.

beter

4. La Val Albariño

Van klassieker naar ontdekking. Want deze Spaanse oesterkoning mag zeker niet overgeslagen worden. In het Spaanse noordwesten vind je het wijngebiedje Rías Biaxas. In dit gedeelte van Spanje is het koeler en valt er meer neerslag. Albariño is van zichzelf vrij aromatisch, maar het koele klimaat zorgt dat hij iets meer ingetogen is dan bijvoorbeeld look-a-like viognier. Deze lokale Spaanse held heeft aroma’s van perzik en citrusfruit, maar niet té uitbundig en met een subtiele portie ziltigheid.la-val-_2011__360

Bij sushi doet hij het goed, maar ook zeker met een heerlijke Zeeuwse creuse en een beetje cayennepeper.

oester parel

Verder…

Parels in een oester zijn vrij zeldzaam. Geschat wordt dat 1 op de 15.000 oesters een parel bevatten. Dat is dus even doorsparen voor zo’n ketting of armband.

Oesters kunnen tot 20 jaar oud worden en wisselen in deze periode enkel malen van geslacht.

De ‘R’ in de maand is bedacht door Napoleon. Hij wilde de oesterkweek reguleren en legde vast dat oesters alleen maar geoogst mochten worden tussen 1 september en 1 april. Deze acht maanden gaven ook de Franse naam ‘huitre’ aan het schelpdier. Acht keer een ‘R’ dus.

Geen Drink Different blogpost meer missen?

[mc4wp_form]