[intro]Met nog een paar dagen koers in het vooruitzicht smeren we de ketting en stampen nog eens extra hard op de trappers. We hebben nog drie mooie stops in het vooruitzicht. Een klassieke etappe in de Bourgogne, een verrassende bergetappe in de Alpen en een feestelijke finish in Parijs. Met bubbels ja.[/intro]

Maar eerst zetten we koers richting de Franse Bourgogne. Homeland van de meest heerlijke wijnen ter wereld en van dito gerechten. Bressekip in het oosten, Charolaisrunderen in het westen en vergeet de befaamde wijngaardslakken niet. Burgundy has it all.

Ooit als machtig hertogdom bevolkt door talloze verschillende kloosterorden met wijnwellustige monniken die het land bezaaiden met wijngaarden. Na de Franse Revolutie werd het land verdeeld onder de boeren en opgesplitst met een sterke wijngaardversplintering als gevolg. En dat is vandaag de dag nog steeds merkbaar.

Roche de Solutré

Die versnippering zorgt voor veel ruis op de lijn, want hoe hou je overzicht? Overzicht tussen al die verschillende wijnmakers en négociants die allemaal op een kleine vierkante meter wijn maken of bottelen, van kavels vernoemd naar wijngaarden of dorpen die allemaal op elkaar lijken? Het is een hele puzzel.

Gelukkig houden de Bourgondiërs het qua druiven een stuk simpeler. Pinot Noir voor rood en Chardonnay voor wit. Nog een beetje Gamay (r) in de Beaujolais en Aligoté voor wit, maar dan heb je het wel gehad.

Ook de familie Léger houdt het vrij simpel. Zo maken ze louter klassiek wit. Beiden van 100% Chardonnay. Lekker overzichtelijk. Al zorgt de herkomstbenaming van dit gebied in het zuiden van de Bourgogne ook weer voor gefronste wenkbrauwen.

Want hun dorpje Solutré-Pouilly (foto) ligt in de Mâconnais, in de buurt van dorpen Pouilly en Fuissé. De appellatie is Pouilly-Fuissé (niet te verwarren met Pouilly-Fumé) maar één derde van de wijngaarden valt onder de noemer Saint-Véran, dat op zijn beurt weer vernoemd is naar het bijna gelijknamig dorpje kilometers zuidelijker. Volg je het nog?

Maakt ook niet uit.

Veel belangrijker om te onthouden is dat de Chardonnaydruiven van Marie-Agnès en Bertrand zeer oud, zeg maar gerust hoogbejaard zijn en zorgen voor extra complexe smaken in het glas. Bloemen, boter, rijpe fruitsmaken met een elegante finish.

Serieus lekkere wijn.

En ideaal voor een eerste kennismaking of rendez-vous met het meest sexy wijngebied van Frankrijk. Mag ik dat zo zeggen? Ja dat mag ik zo zeggen.

Woensdag gaan we naar de Alpen, maar eerst even een paar dagen Burgundy.

Stay classy.

Ron Burgundy

 

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]