[intro]Klimaatverandering is hot. Ook in de wijnwereld. Door de opwarming van de aarde schuift de grens van wijnproductie op naar het noorden. Wat heeft dit tot gevolg? En komen over 30 jaar de lekkerste pinot noirs uit Engeland of houden de wijngebieden van weleer ook in de toekomst hun hoofd koel?[/intro]

Klimaatverandering wijnwereld 4

50-30

Vijftig-dertig. Iedereen die ooit een wijnatlas heeft opengeslagen herkent deze cijfercombinatie uit duizenden. Het zijn de breedtegraden waartussen wijnbouw mogelijk is. Daarbuiten is het te warm of te koud. Vooralsnog dan.

Blader maar eens door een oude editie van The World Atlas of Wine en je zult zien dat de wijnwereld zich de afgelopen jaren enorm heeft ontwikkeld. Tegenwoordig vullen niet alleen Nederland en België een pagina in de atlas, ook Engeland (met ongeveer 135 wijnhuizen), Denemarken, Zweden en zelfs Noorwegen lenen zich voor het maken van wijn. Weliswaar nog op een heel ander niveau dan 10 breedtegraden lager, maar deze newbies hebben zichzelf zeker op de kaart gezet.

de huidige voorkeur voor lichte, verteerbare wijnen maken Duitse wijnen razend populair

Positieve ontwikkelingen

Maar niet alleen nieuwe wijnlanden profiteren van de klimaatverandering. Ook klassieke, prestigieuze gebieden ondervinden positieve gevolgen van het opwarmen van de aarde. In de Bourgogne bijvoorbeeld. Namen als Meursault en Chassagne-Montrachet zijn wereldberoemd, maar kleinere, meer onbekende dorpen zoals bijvoorbeeld Saint-Aubin, maken een enorme kwaliteitssprong voorwaarts als direct gevolg van de steeds warmer wordende zomers.

Ook in Duitsland zorgde global warming de afgelopen jaren voor een enorme kwaliteitsstijging in het glas. In combinatie met de huidige voorkeur voor lichte, verteerbare wijnen met een laag alcoholpercentage, is het dan ook niet verwonderlijk dat Duitse wijnen razend populair zijn bij de moderne wijndrinker.

Verboden vruchten

Klimaatverandering wijnwereld 2

Toch zijn lang niet alle wijnmakers blij met deze veranderingen. Want hoe moet dit over een jaar of vijftig? Is Bordeaux bijvoorbeeld, dan nog wel echt Bordeaux?  En gedijen Cabernet Sauvignon en Merlot nog op dezelfde manier? Of claimt de toekomstige paus ook zijn zetel in de Franse stad aan de Gironde en wordt het gouden Bordeauxtrio van de troon gestoten door warmweerliefhebbers Grenache, Syrah en Mourvèdre? Het houdt de wijnwereld nogal bezig.

blijft Bordeaux wel Bordeaux?

Zo kwam Greenpeace een paar jaar geleden naar buiten met een alarmerend rapport over de Franse wijnbouw en haar toekomst. Bestaande uit voorspellingen van heftige hagelbuien en droogte als gevolg van extreme hittegolven. Klimaatonderzoekers van het wetenschappelijk tijdschrift PNAS deden een extra dramatische duit in het zakje door te concluderen dat de grond van de belangrijkste wijnregio’s wereldwijd, die in 2050 geschikt is voor wijnproductie, met liefst 25 tot 73 procent zal afnemen.

Of het echt zo’n vaart zal lopen valt nog te bezien, maar in Bordeaux wordt er in ieder geval serieus onderzoek verricht, om te kijken of de druiven van nu, de hitte van later wel aankunnen. Of moeten er misschien andere druivenrassen worden aangeplant?

Kees van Leeuwen, hoogleraar aan de landbouwuniversiteit Bordeaux Science Agro legt uit dat het veranderen van de toegestane druivenrassen op de lange termijn een optie zou kunnen zijn. Van Leeuwen doet onder andere onderzoek naar later rijpende druivenrassen die een betere suiker-versus-zuren-balans houden bij een warmer klimaat.

“Wijngebieden worden alleen ongeschikt als je alles bij het oude laat. Maar wijnboeren kunnen zich aanpassen, en dat doen ze nu al om ondanks verschillende zomers een constante kwaliteit te behouden. Over vijftig jaar”, verzekert hij, “kun je in de Bordeaux nog prima wijn verbouwen. “(bron: NRC.nl)

Niet alleen Bordeaux, maar ook de Bourgogne, Champagne en de Chianti-streek zijn gebieden met eeuwenoude tradities, regels en vastgeroeste wijnwetten. En nieuwe (tot dusver verboden) druivenrassen laten opnemen in de desbetreffende stokoude appellatie zal nogal wat voeten in de )steeds warmer wordende) aarde hebben. Het zou in ieder geval een ware wijnrevolutie ontketenen.

Als twee druppels water

Maar op zich houden de Fransen best van een revolutie. Op z’n tijd.

Zo heeft het land irrigatie al per wet toegestaan in 2006. Voor wijnpuristen is kunstmatig water toevoegen aan druiven totally not done (want waterige druiven als gevolg). Maar als het moet, dan moet het. Want ook droogte ligt als groot gevaar op de loer. En hey, water uit de natuur of water uit de sproeier, als de wijn maar lekker is toch?

Welcome to the future

Het veranderen van de wetten en regels gaat nog wel even duren en voordat het zover is wordt er al volop gespeculeerd over hoe de wijnwereld eruit zal zien in 2050. Voor de avontuurlijke drinker zal er in ieder geval genoeg te ontdekken zijn met al die nieuwe gebieden en wijnen in opkomst.

Zo is de opwarming van de aarde toch nog ergens goed voor.

Privacy Preference Center