Heb je het kerstmenu al klaar? Hartstikke mooi. Maar speciaal voor iedereen die nog loopt te tobben, wikken en wegen over wat er nou gegeten moet worden deze dagen, geven we je alvast een paar suggesties. Want met deze simpele,maar heerlijke recepten kook je de sterren uit de kerstboom en de heerlijke wijnen ernaast in het glas maken het feestje compleet.

Zeetongfilet met dragon-roomsaus op toast

Dit recept kan je inzetten als hoofd, voor of (zoals wij het doen) als kleine hapjes op toast. Gezellig delen.
Ga je voor dit laatste dan moet je rekenen op ongeveer 10 toastjes per zeetongfilet.

Wat heb je nodig?

zeetongfilet
witte wijn (ongeveer een glas)
sjalotje
visfumet of visbouillon
toastjes
steranijs
dragon
boter
1 glas snij-wijn (voor jezelf, tijdens de voorbereidingen)

Zeetong: deze culinaire vedette moet drie keer zwemmen: in de zee, in de boter en in de maag.
Bestrooi de zeetongfilets met zout en peper en bak ze rustig in de pan aan met veel boter.
Leg de tongetjes op een schaal om later na te garen in de oven.
Voor de saus kook je een glas wijn in met een fijn gesneden sjalotje en visfumet.
Als het sjalotje zacht begint te worden voeg je de steranijs toe en laat je de saus tot één derde inkoken.
Monteer de saus met 50 gram boter.

[tagline]Monteren verrijkt een warme saus. Deze wordt dikker, de smaak voller en de structuur zachter en glanzender.  De kunst is om kleine klontjes boter aan de warme saus toe te voegen en goed te blijven roeren.[/tagline]

Als finishing touch, snij je de dragon ragfijn om vervolgens toe te voegen aan de saus.
Serveer op een gegrild stukje toast.

Dan de wijn: we geven je twee mooie suggesties.

Ontañon Vetiver Rioja Blanco

Een Spaanse verrassing die lekker lang blijft hangen.
Rode Rioja is welbekend bij de gemiddelde wijndrinker, maar de witte variant zie je iets minder vaak. Toch is hij het opentrekken meer dan waard, want je krijgt er een explosie aan volle smaken voor terug. Tropisch fruit en bloemen gecombineerd met een toasty finish. Vurig Spaans temperament, maar met genoeg elegantie voor nog een slokje.

ChaletPouillyFuissé

 

Pouilly-Fuissé Chalet Pouilly

Met deze ultieme kerstklassieker jingle je all the way.
Bij het horen van de naam Pouilly-Fuissé gaat er bij menig wijnliefhebber een extra belletje rinkelen. De wijngaarden in en rondom Mâconnais staan volgeplant met chardonnay en zijn het bewijs dat deze druif nog laaaaang niet is uitgespeeld.

 

Recept: Food Jazz & DJ’s

 

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]