Le Pain Quotidien

Wist je al dat onze wijnen ook te vinden zijn in verschillende restaurants, bars, strandtenten en eetcafés? We werken al een hele tijd nauw samen met talloze unieke horecazaken verspreid over het hele land. Genoeg plekken waar je als wijndrinker kan genieten van een goed glas en een lekker hapje in een relaxte ambiance. In Go Different tippen we je wekelijks over zo’n toffe tent. Deze week:

Le Pain Quotidien

Een home away from home. Met die gedachte opende Alain Coumont vijfentwintig jaar geleden zijn eerste bakkerij in Brussel. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 200 LPQ’s te vinden waar je ontspannen aan je dag begint met een lekkere kop koffie, of deze relaxt afsluit met een heerlijk glas wijn. Le Pain Quotidien vertelt het verhaal van een ambachtelijke bakker die met zijn ‘dagelijks brood’ de hele wereld veroverde.

In het Brussel van 1990 opende chef-kok Alain zijn eerste restaurant (foto). Hij zocht naar een plek waarbij gasten zich welkom voelen en kunnen genieten van de eenvoudige keuken. Back to the basics, met eenvoudige en pure ingrediënten. De ruimte van het eerste restaurant was niet groot genoeg om meerdere tafeltjes neer te zetten. Alain zette daarom een grote tafel in het midden en liet gasten bij elkaar aanschuiven. Dat bleek een succes. Die tafel (gemaakt van gerecycled hout van oude Belgische treinen) werd de inspiratiebron voor alle zaken wereldwijd waar je nog steeds gezellig kan aanschuiven om te genieten van de ambachtelijke broden besmeerd met heerlijke boerenjams en chocoladepasta’s.

Le Pain Quotidien

Alains passie voor brood kwam tot uiting toen hij als jonge chef-kok op zoek ging naar het brood waar hij als kind mee opgroeide. Hij kon het niet vinden en besloot het zelf te maken. De ingrediënten? Steengemalen biologisch bloem, water, zeezout en zuurdesem (levain). Die laatste is een natuurlijke gistcultuur en geeft het brood een lichtzure smaak en houdt het geheel lekker luchtig. Alle zuurdesembroden, baguettes en flûtes worden rijkelijk belegd met biologische producten, lokaal gehaald (Montfoortse overjarige kaas) of internationaal geïnspireerd (baba ganoush).

Alain Coumont

Alain Coumont

Daarnaast puilt de kaart uit van voedzame, rijke gerechten zoals ‘tartines’ (stevige Belgische boterhammen), duurzame salades, assiettes de fromage, gezonde sapjes en huisgemaakte limonades. En wijn. Of course! Lekker combineren dus: tartine warme Bettinehoeve geitenkaas met een glas stuivende Verdejo. Of een charcuterie met een glas elegante Dornfelder op de plank. Brood en wijn is sowieso een wonderlijke wijn-spijs combinatie. Knapperig brood, boter, peper, zout en romig wit. Super simpel maar hartstikke lekker.

Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien betekent letterlijk het dagelijks brood en alle aandacht gaat dan ook uit naar het bijzonder maken van de dagelijkse maaltijd. En dat doen ze goed. Ondanks alle quinoa-taboulehs en banaan-chaizaad muffins die je kan proeven valt het met het hipster-gehalte reuze mee. LPQ wordt dagelijks bezocht door zakenlui, families en verschillende mensen in alle leeftijden. Die dus allemaal trek hebben in zo’n heerlijk belegd Belgisch broodje. Ga zelf maar eens kijken, grote kans dat er één bij je in de buurt zit. Of komt.

Le Pain Quotidien
maandag t/m zondag
08:00 uur – 18:00 uur
Locaties check je hier