Lekkere wijn heeft geen schroefdop

Elke wijnmaker kiest er bewust voor om zijn wijnen af te sluiten met een kurk of met een schroefdop. Er zijn zat lekkere wijnen met een dop erop en talloze acute-hoofdpijn-wijnen met een kurk erop. Het een sluit het ander dus niet uit, het verschilt nogal per wijn. Maar waarom eigenlijk kiest de ene wijnmaker voor ‘stoppen’ en de ander voor ‘doordraaien’ ?

De dynamische wijnwereld is net als de drank zelf altijd in ontwikkeling. En één van de meest belangrijkste ontwikkelingen van de 21ste eeuw is toch wel de opmars van de schroefdop. Weg met het romantische ritueel van het openen van een fles wijn aan tafel, slechts een ferme draai naar links en de glazen kunnen gevuld worden. Maar moeten we daar gelukkig van worden?

Muffe ochtendkrant?

Voordat in de zeventiende eeuw de kurk werd uitgevonden stopten de Franse wijnboeren een in olie gedrenkte lap in de flessenhals om hun wijnen langer te bewaren.  Dolgelukkig waren de wijndrinkers in de Gouden Eeuw dan ook toen de kurk er kwam. Maar omdat kurk net als wijn een natuurproduct is, kan er wel eens iets mis gaan. Trek je een flesje open en in plaats van fruit ruik je de geur van een beschimmelde muffe ochtendkrant, dan heeft de wijn kurk. Trichlooranisol, met als afkorting TCA (net als de taxi) is vaak de boosdoener. Een chemische reactie tussen een schimmel en de wijn in de fles, die je avond volledig verpest. Zonde natuurlijk.

Waarom dan toch die kurk?

Wijn is een levend product en elk levend product heeft zuurstof nodig. Een fles is nooit helemaal afgevuld. Dit is niet omdat de wijnmaker ontzettend gierig is, maar omdat er dan een beetje zuurstof in de fles blijft, waardoor de wijn zich kan ontwikkelen en bepaalde aroma’s zich meer kunnen ontplooien.

Wijn wordt beter van zuurstof

Althans, in de juiste hoeveelheden. Een kurk laat in de loop der tijd hele kleine beetjes zuurstof door, hetgeen bewaarwijnen nodig hebben. Zo rond de vijfentachtig procent van de wijnen die wij in Nederland aanschaffen worden binnen een half jaar opgedronken, sommige zelfs diezelfde dag nog. Veel wijnen, zoals bijvoorbeeld frisse sauvignon blancs uit Nieuw-Zeeland, hebben geen verdere rijping nodig en zijn daarom gebaat bij een schroefdop. Tijdens het bottelen een dop erop en hup, negentien duizend kilometer verderop in Nederland heeft de wijn nog steeds dezelfde aangename frisheid en zuivere aroma’s zoals hij dit had bij het verlaten van de wijngaard.

 In Nieuw-Zeeland draaien ze trouwens al een hele poos goed door.

Samen met enkele Zwitserse wijnproducenten en buurland Australië zijn zij het geweest die aan het begin van deze eeuw de revolutie van de schroefdop hebben ontketend. Ruim vijfennegentig procent van alle wijn gemaakt in Nieuw-Zeeland heeft nu een schroefdop. In Australië ligt dat percentage op vijfenzeventig procent.

Het zal nog wel even gaan duren voordat de klassieke wijnlanden zoals Frankrijk en Italië grotendeels gaan overstappen op draaidoppies, Vino – Loks en andere supermoderne kunstkurken. Al zijn ze bij Chateau Margaux sinds 2003 aan het experimenteren met synthetische kurken en schroefdoppen en een overgang aan het overwegen. Premier Grand Cru Classé met schroefdop. Doet een beetje denken aan Beatrix met een baseball petje op.

Tegenstanders van de schroefdop gebruiken het argument dat juist dat doorlaten van kleine deeltjes lucht ontbreekt, waardoor een wijn niet goed genoeg kan rijpen (reductie genoemd).

Ook blijft het draaimetaal kampen met een goedkoop imago. Het feit dat een wijn met schroefdop nooit kurksmaak kan hebben is trouwens niet waar, de schimmel kan zich ook nestelen in roestvrijstalen tanks, oudere houten vaten of zelfs verpakkingsmateriaal, alleen is de kans veel kleiner. Alhoewel de schroefdop en consorten flink aan terrein winnen, zal de kurk nooit verdwijnen, net zoals er altijd mensen blijven bestaan die vinden dat er alleen slechte wijn onder een schroefdop zit, al worden er dat gelukkig steeds een stuk minder.

Hoe dan ook, zet je koelkast vol met draaidop en vul je keldervoorraad aan met flessen met kurk en dan van alles minimaal twee stuks, just in case.

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in