Lookback 2015

Een nieuw jaar is begonnen en regeren is vooruitzien. Extra leuk dus om een retrospectieve bril op te zetten. Want wat hield ons bezig? Op welke festivals kwamen we je tegen? Hoeveel wijnen hebben we geproefd? Welke Limited Edition raakte het snelst uitverkocht? We geven je alle stats op een rij!

Het wijnjaar 2015 in vogelvlucht…

Het nodige proefwerk

ProevenNajaar

Alles staat en valt met proeven. Want originele wijnen vinden is een kwestie van goed zoeken, zoeken en nog eens euhh, proeven. In verschillende landen schoven we aan om nieuwe wijnen te ontdekken en ook op onze Headquarters in Amsterdam werd er dagelijks goed gekeken, geroken en gespuugd (die laatste gelukkig niet altijd). Na een korte rekensom zijn we tot de conclusie gekomen dat er net iets meer dan 5000 verschillende, nieuwe wijnen op de proeftafel zijn gezet. It’s a hard job, but someone’s gotta do it…

Beste different druif

ZwartSchaap

Of je nou wijnnewbie bent of een ervaren ruiker, als je geluk hebt ontdek je elk jaar weer een paar nieuwe druivenrassen die zorgen voor wijnen die ‘anders dan anders’ zijn. Zo werd 2015 het jaar van de Friuliaanse Refosco druif. Plinius de Oudere stak in het oude Rome al eens goed de loftrompetter over deze Refosco dal Peduncolo Rosso. Wist hij veel dat de druif pas in 2015 na Christus zou doorbreken bij het grote publiek. Want werp je de granaatrode Refosco voor de leeuwen -tussen andere gladiatoren als Pinot Noir en Gamay- dan is de kans groot dat hij gelauwerd de arena verlaat. Een absolute herontdekking van een oud Italiaans druivenras. En net als Plinius in z’n prime: lekker different.

Favoriete Limited Edition

GoruMonastrell

In 2015 gingen onze winebuyers de uitdaging aan om elke week een nieuwe, aparte wijn op de plank te zetten. Gaard en akker werden afgespeurd en menig origineels kwam voorbij. Pecorino, Counoise, Terret Blanc en zelfs de écht volslagen onbekende  Feteasca Neagra (heuh wat?) uit Roemenië gaf een sneak preview aan het Nederlandse publiek. Grote favoriet?  Een zwoele Zuid-Spaanse wildeman uit het eeuwenoude wijngebiedje Jumilla. Deze grijsaard (van Monastrell, Petit Verdot en Syrah) maakte in één week tijd meer mensen gelukkig dan Sint Nicolaas kinderen happy maakt in een hele maand. Op was dan ook heel snel op.

Dance like nobody is watching

BKS2

Ook dit jaar: waren we volop te vinden op foodfestivals, werden we gelanceerd tot spraakwaterleverancier van rondreizende theatergezelschappen en deden we dienst als sfeerbooster op talloze dance events. Into The Great Wide Open, Amsterdam Kookt, Bevrijdingsfestival, Boothstock, Proefpark Haarlem, de Uitmarkt, Best Kept Secret, De Parade en ga nog maar even door. De WijnBarBus bezocht meer dan 20 verschillende steden en klapte overal de luifel uit om foodies, wino’s, en enthousiaste party-peeps te voorzien van een lekker glas wijn. Het was gaan! gaan! gaan! feest en gezelligheid en de volgende ochtend vaak mayhem. Maar dat was het meer dan waard. We’ll be back!

10.000 bubbles on the bar

Kookt 3

Op diezelfde festivals draait het natuurlijk niet alleen om zien en gezien worden, maar misschien toch ook een klein beetje om ‘t feestje. En bij een feestje horen… bubbels! Er zijn dan ook niet minder dan ruim 10.000 glazen bubbels over de WijnBarBus-bar gegaan.

30 steden

Van Mechelen

Sinds dit jaar hoef je ook nooit meer langer dan 10 minuten in auto of trein te zitten om een glaasje Grapedistrictwijn te kunnen drinken. Inmiddels staan onze wijnen namelijk in 30 steden op de wijnkaart van de tofste hotels, restaurants & eetcafé’s. Nooit meer matige horeca-wijn dus! Wel zo lekker toch?

King of Christmas

Santa Park Bench

Niet geheel onverwacht werd onze meest gedronken wijn van afgelopen kerst….de Casa Nostra Amarone Della Valpolicella! Menige kersttafel is hiermee in zwoele sferen gedompeld. En het allerleukste? Jullie vonden ‘m zo lekker, dat onze Tony Amarony ook direct op Vivino #1 Beste Wijn tussen €15-€30 in NL is beland.

Rookie of the Year

GreekWine

En tenslotte, de beste nieuwkomer van 2015. Want van de vele  high brow nieuwkomers in het vaste assortiment baarde een Griek het meeste opzien. Local hero Moschofilero maakte in één keer het blazoen van Griekenland smetvrij en liet zien dat het wijnland veel meer in haar mars heeft dan nietszeggende kiloknallers uit de Retsinahoek. Aromatisch wit, afkomstig van antieke wijngaarden op de Peloponnesos, die qua smaakbeleving ergens zweeft tussen droge Muscat en Gewürztraminer. Ook nog eens voorzien van een tof en leesbaar etiket. Als je geld dan toch richting Griekenland moet, dan maar op deze manier. Iedereen blij.

 

Bye bye 2015! Hallo 2016!
Weten wat dit wijnjaar gaat brengen?

Check dan: 2016 – wat zit er in ‘t vat? 

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in