Aan het begin van het nieuwe jaar heeft iedereen zijn goede voornemens scherp op het vizier. Logisch, want na een decembermaand vol wijn en eten is het tijd voor bezinning en misschien een beetje matigheid. Daarom grijpen we massaal naar wijnen met een paar procenten minder alcohol, of zelfs helemaal nul komma nul. Wil jij niet gelijk op de tafel staan te dansen na een glas of twee? Lees dan snel verder waar je op moet letten.

Hoe komt alcohol eigenlijk in wijn?

Het alcoholpercentage in de wijn wordt bepaald door de suikers in de druif, die door de vergisting worden omgezet naar alcohol. Het aantal suikers in de druiven is afhankelijk van het moment van de oogst, de genetische kenmerken van verschillende druivenrassen, het toevoegen van suiker aan de wijn (chaptaliseren) en natuurlijk de omstandigheden in de wijngaard. Zogenaamde ‘cool-climate-wijnen’ uit het noorden van Europa bezitten daadwerkelijk een aantal procenten minder alcohol dan wijnen uit bijvoorbeeld het hete zuiden van Spanje.

Wijnen met een aantal procenten minder

In het zuiden van Duitsland heerst een relatief koel klimaat en maken wijnboeren licht verteerbare wijnen van bijvoorbeeld Dornfelder, Spätburgunder en Riesling. In het noordelijke deel van Frankrijk, in de Franse Moezel (Moselle) bijvoorbeeld, zijn de wijnen ook bijzonder fris van geest. De wijnen uit de Franse Alpen bieden ook veel verlichting. Je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar ook het noorden van Portugal staat bekend om jonge wijnen die beduidend lager in alcohol zitten. Probeer eens een lichtsprankelende Vinho Verde met maar 10,5%!

Zorgt klimaatverandering dan voor meer alcohol?

Hoe meer zon en hitte de druiven krijgen, hoe meer suikers de druiven ontwikkelen en uiteindelijk dus meer alcohol. Het zal je dan ook niets verbazen dat wijnboeren de hete adem van de klimaatverandering in hun nek voelen. Het zit in de aard van elke wijnboer om echt alles te documenteren. Onderzoekers zijn deze data ingedoken en kwamen tot de conclusie dat sinds 30 jaar wijnboeren twee weken eerder oogsten dan de eeuwen daar voor. Wanneer het een warme lente en zomer is geweest, worden de druiven eerder rijp en moeten ze vroeger worden geplukt. Wijnboeren moeten dus steeds meer trucs verzinnen om het versnelde rijpingsproces bij te sturen. Ze kiezen voor hittebestendige druivenrassen en planten hun nieuwe wijngaarden op hoger gelegen gebieden aan. Als de klimaatverandering verder doorzet, zal de wijnbouw zich steeds verder van de evenaar af bewegen. Misschien een kans voor ons nu nog koude Nederland…

Helemaal alcoholvrij?

Dat kan natuurlijk ook! Sowieso geen hoofdpijn de volgende dag, maar ook een uitkomst voor de BOB of tijdens de zwangerschap. Onze PasDuTout-wijnen worden als echte wijn gemaakt en daarna gedealcoholiseerd. Onder vacuüm omstandigheden begint de verdamping van alcohol al bij 30 graden celcius en gaan de aroma’s van de wijn niet verloren. Het verbluffende resultaat proef je!

Ben jij benieuwd naar onze wijnen met minder alcohol? Dan staan ze hier voor je op een rijtje!