Als onze eigen mensen een leisure-tripje maken naar een spannend wijnland dan wordt er altijd een bezoekje gebracht aan één van onze wijnboeren. Je bent er tenslotte toch, dus kan je net zo goed even kijken hoe de druifjes erbij hangen.

Ditmaal was het de beurt aan Kay (Grapedistrict Rotterdam) die op familiebezoek ging in Oostenrijk en meteen even doorsjeesde naar Hannes Reeh. Deze jonge en bejubelde wijnmaker bezoekt volgende week namelijk onze winkels in Haarlem en Amsterdam tijdens een bijzondere Meet The Winemaker Proeverij. Kay nam alvast een kijkje in de kelders van Hannes om erachter te komen wie toch die man is die eind mei een proeverij komt geven. Kay luisterde goed, proefde aandachtig en zag dat het goed was.

Oostenrijkse taferelen

Het fijne van familie hebben in Oostenrijk is dat je in een mum van tijd de prachtige wijnbouw van dit land kan ontdekken, proeven en beleven. Een kans die ik niet aan me voorbij wilde laten gaan was een bezoekje brengen aan Hannes Reeh. Al sinds ik bij Grapedistrict werk ben ik groot fan en alleen al een tochtje door het pittoreske oosten van Oostenrijk is meer dan de moeite waard.

andau

Vanuit Mallnitz (een gemeente in de deelstaat Karinthië) vertrok ik vroeg in de ochtend richting Andau. Dit dorp is gesitueerd in Burgenland en grenst aan Hongarije. Andau heeft een ideaal klimaat voor wijnbouw: vele uren zon (zelfs de meeste van Oostenrijk) en weinig neerslag. Na een prachtige tocht door het Oostenrijkse landschap en de uitgestrekte wijngaarden rondom het ondiepe Neusiedler Meer kwam ik aan bij het wijndomein van Hannes Reeh.

 

Geen gehannes

Hannes in de Wijngaard

Deze jonge wijnmaker is sinds 2007 in charge bij het gelijknamige wijnbedrijf dat vier jaar geleden verbouwd werd en nu in alle opzichten perfectie uitstraalt. Hannes legt uit dat niet alleen zijn wijnen van hoog niveau dienen te zijn, maar ook de uitstraling van het domein, de wijngaarden en de kelders. En dat valt me ook direct op. [tagline]Alles glimt en blinkt en is schoon en verzorgd. Iedereen die hier werkt doet enorm z’n best en is trots op het product. Een typisch voorbeeld van een sterk staaltje fingerspitzengefühl.[/tagline]

Team Hannes Reeh

Er is dan ook meer dan genoeg reden om trots op te zijn. Want Hannes was degene die Oostenrijk (en inmiddels de rest van de wereld) liet kennismaken met zijn zogenaamde “unplugged” wijnen.  Wijn gemaakt met het volste respect voor de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen en andere onnodige toevoegingen.

Of zoals Hannes zelf zegt: absolut kein schnick-schnack !

Proefrondje

Burgenland Weingarten

Na de rondleiding vraagt Hannes of ik het leuk vind om mee te rijden naar zijn wijngaarden. Wat een vraag! Natuurlijk wil ik mee! Tijdens deze rit vertelt Hannes ronduit over zijn passie voor wijn. Hoe hij zijn wijndiploma haalde aan de wijnuniversiteit Klosterneuberg en hoe hij daarna naar Barossa Valley vertrok in Australië om kennis en kunde van het vak op te doen. Verder kom ik een hoop te weten over de geschiedenis van het dorp en over de mate waarin zijn  vader nog steeds een hele belangrijke rol speelt in het bedrijf.

Hannes over z’n vader: Zijn kennis en kunde zijn van onschatbare waarde voor het bedrijf en ik zou niet zonder kunnen.

Na nog een kort bezoek aan de nostalgische grensovergang van Hongarije werd het (eindelijk) tijd om te proeven. [tagline]Hannes neemt geen halve maatregelen en trekt werkelijk alles uit de proefkast.[/tagline] Van een frisse Weissburgunder en de welbekende avontuurlijke Heideboden Weiss tot de meer stevigere Unplugged Chardonnay. Een sappige Zweigelt en een fenomenale Unplugged Cabernet Sauvignon.

20150422_113737032_iOS

Wellicht niet de eerste druif waar je aan moet denken als iemand Oostenrijk roept, maar wat een heerlijke smaakexplosie. Al zijn wijnen zijn vrij jong, maar al lekker op dronk. De Unplugged-lijn is iets rijker en complexer van smaak en bestaat uit originele wijnen met een enorm bewaarpotentieel. Ook merk je de invloed van het klimaat erg goed. De 2400 uren zon per jaar geven de druiven voldoende rijpheid en in combinatie met de strakke en frisse zuren (want het is tenslotte toch Oostenrijk) ontstaan rijpe en sappige wijnen die verleidelijk slank en elegant blijven. Sehr schön!

Hannes Unplugged

En wat een kunst om wijn te maken die nu al zo goed is en die ook nog eens een enorme  bewaarpotentie heeft. Hannes vertelt dat wijn maken niet perse hoge wiskunde hoeft te zijn. “Niet iedere jaargang kan precies hetzelfde zijn, maar gevoel, passie en liefde zijn toch wel de ingrediënten voor een goed en constant product.” Ik knik en neem nog een slokje.

Na alle indrukken, verhalen, smaken en gastvrijheid ben ik übervoldaan vertrokken. Dit wijnreisje was zeker de moeite waard en zal nog lang in m’n geheugen gegrift staan. Mocht je ooit in de buurt zijn van Hannes dan: GAAN !

Kay.

20150422_133925181_iOS

Ben je voorlopig niet in de buurt van Oostenrijk, dan no worries. Want Hannes komt naar Nederland! Op woensdag 27 mei en donderdag 28 mei kan je zijn wijnen zelf komen ‘unpluggen’ in onze winkels in Haarlem en Amsterdam en face-to-face mee-proeven wat Hannes allemaal maakt. Wees er wel snel bij want deze man heeft inmiddels een grote fanbase opgebouwd.

Tickets scoor je hier!!!

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]