Over twee weken zal begenadigd wijnmaker Rafael Palacios een speciale proeverij geven in onze winkel aan de Amstelveense Weg in Amsterdam. Bijzonder wordt het zeker, want deze jongste telg uit een zeer bekende Spaanse wijnmakersfamilie heeft veel te vertellen. Sinds het begin van deze eeuw creëert hij namelijk ongeëvenaarde wijnen in het groene Spaanse noordwesten, van een bijna uitgestorven druivenras op onbegaanbare steile terrashellingen. En met veel succes.Want raakt Palacios iets aan, dan verandert dit meestal in goud.

Spaans temperament

temperament

Spanje kent een enorme wijngeschiedenis en ook vandaag de dag is het land erg in trek bij wijnliefhebbers. Feestelijke cavabubbels, zwoele Rioja’s,  stuivende Rueda’s, ziltige sherry’s en diepe krachtpatsers uit het zuiden van het land: Spain has it all!

Het grootste deel van de Spaanse wijnen is rood, maar in het noorden liggen een paar wijngebieden die voornamelijk witte kwaliteitswijnen voortbrengen.

En elk gebied met z’n eigen originele druiven.  Albariño, treixadura, loureira en godello. Wie kent ze niet? Het is die laatste druif die Rafael Palacios gebruikt als hoofdrolspeler in al zijn wijnen met Valdeorras in het groene Galicië als decor.

Dal van goud

Galicië1

Galicië is bekend door het stadje Santiago de Compostela (te voet prima bereikbaar) en kent naast Valdeorras nog vier andere wijngebieden. Vooral Rías Baixas aan de Atlantische Oceaan is vrij bekend. Mede dankzij de kwaliteiten van de lokale albariño. Een druivenvariëteit die frisdroge en fruitige wijnen oplevert met een flinke dosis ziltigheid (lekker bij sushi). Valdeorras (dal van goud) ligt een stuk meer landinwaarts en is bekend vanwege een ander lokaal Spaans druivenras: de godello. Nou ja bekend. Voor het grote publiek is hij nog geen enorme BD’er *, maar het is in ieder geval aan de inspanningen van Palacios te danken dat deze jongen definitief op de kaart is gezet.

*bekende druif

Comeback kid

Na een paar omzwervingen in Frankrijk en Australië, keerde Rafael halverwege de jaren negentig terug bij het familiebedrijf van zijn vader in Rioja. Door zijn opgedane kennis tijdens deze buitenlandse wijnstudies raakte hij in het bijzonder gefascineerd door witte wijn. In 1997 lanceerde hij de ‘Placet’, een elegante witte Rioja (gemaakt van de viura druif) en totaal anders qua stijl dan de meeste witte Rioja’s in die tijd. Rafa bleek talentvol en had zijn zinnen gezet op de godello in Valdeorras.

Een zijdezachte druif met Atlantische invloeden, mooie mineralen, een authentiek karakter en veel diepgang.

De godello was in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijna uitgestorven. Lokale wijnboeren plantten de druif in de jaren tachtig weliswaar stukje bij beetje aan, maar hij raakte desondanks opnieuw in de vergetelheid.

Boeren slimmigheid

Rafael zag de enorme potentie van de lokale outlaw en begon in 2004 daarom met het opkopen van kleine wijnpercelen van lokale boeren. Deze agrariërs hadden geen trek meer in godello (althans niet in het verbouwen ervan), omdat de terrassen met aangeplante druivenstokken lastig te bereiken bleken. De uiteindelijke opbrengsten per hectare waren ook niet om over naar huis te schrijven,  dus na een simpele kosten en batenanalyse hielden ze het voor gezien.  Rafael kocht de percelen stukje bij beetje op en ging aan de slag.

Lot uit de loterij

Palacios Wines

De combinatie van de kwaliteit van de druiven, de hoogte van de wijngaarden op zes á zevenhonderd meter boven zeeniveau en de unieke bodemsamenstelling van samengeperst graniet bleken een schot in de roos. De eerste wijn van Rafael, de ‘As Sortes’, trok vrij snel internationale aandacht. De wijn is vernoemd naar een ‘sorte’, een lootje dat geheel volgens traditie uit een hoed wordt getrokken, om te bepalen wie van de familie het wijnperceel erft na het overlijden van een familielid. Inmiddels maakt Rafael meerdere wijnen van de rijke godello. ‘Bolo’, zijn basiswijn zonder houtrijping en de -voor Grapedistrictfans- bekende Louro do Bolo. Weliswaar verschillende wijnen, maar de typische Palacios stijl is bij alle drie duidelijk herkenbaar: rijk, gul, zuiver en perfect in balans.

 Oogst voor detail

Palacios1

De 21 hectare aan wijngaarden in Valdeorras zijn vrijwel allemaal aangeplant met godello stokken. Met leeftijden tot wel 90 jaar oud. De hellingen waarop deze planten groeien zijn terrasvormig en elk perceel steunt op een stenen muurtje. En om instorting te voorkomen, is het gebruik van grote en zware ploeg- en plukmachines uitgesloten. Er wordt dus handmatig en extra voorzichtig gewerkt. Bovendien wordt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen vermeden en werkt Rafael volledig volgens de agrarische tradities die de Bibei Vallei rijk is. Ook in de kelders wordt niets aan het toeval overgelaten.  [tagline]De eikenhouten vaten waarin de wijn wordt opgevoed, worden door een ingenieus koelsysteem gecontroleerd en elk vat heeft zijn eigen individuele thermostaat.[/tagline]

Is dit het geheim van de chef? Wie zal het zeggen. Het is in ieder geval het opnieuw op de kaart zetten van vergeten druiven afkomstig van onbegaanbare gebieden, die de wijnen van Rafael Palacios een ware cultstatus hebben bezorgd.

All in the family

Rafael is niet de eerste Palacios die zo’n kunstje flikt. In de jaren negentig was het zijn oudere broer Alvaro die Spanje internationale allure gaf met topwijnen uit onbekende gebieden. Eerst in het Catalaanse Priorat en aan het einde van het decennium in het noordelijke Bierzo. Hier werkte hij samen met neef Ricardo Palacios en worden bejubelde wijnen geproduceerd van de lokale blauwe mencia druif. Aan het begin van deze maand kreeg broer Alvaro Palacios credits voor al zijn inspanningen en werd hij uitgeroepen tot ‘Decanter Man of the Year’.

Broer Rafael Palacios is de komende weken in ieder geval  ‘Grapedistrict Man of the Year’, aangezien iedereen uitkijkt naar zijn komst. En dat heeft niet alleen te maken met de interessante verhalen achter de wijn, maar ook met al het lekkers dat open gaat. Kom maar door met dat goddelijke goud!

Meemaken?
Dan hop hop, naar  de Locals Shop voor de laatste kaarten!

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

Privacy Preference Center