Na het drinken van een glas rode wijn een lekker kleurtje op je tanden? Gracias but no gracias. Maar om nou een glas rood te laten staan, dat gaat ook weer iets te ver. Hoe kan het eigenlijk dat rood één van de bekendste tandenverkleurders is? En wat kan je er tegen doen (behalve niet lachen)?

Een paarse tong en donker gekleurde tanden. Soms zit je lekker thuis op de bank en boeit het niet, maar ben je in de kroeg of in het restaurant dan kan het heel vervelend zijn om  anderen breed blauwlachend aan te spreken.

Rode wijn bevat anthocyaninen, een kleurstof die samen met tannine mede verantwoordelijk is voor het blauwe bekkie.

cat tong

Tannine is een stofje dat afkomstig is van de schillen, de pitjes en stelen of van de houten vaten waarin de wijn gerijpt wordt. Het conserveert een wijn en zorgt ook voor dat ‘beetje droge’ gevoel na een slok wijn.

De ene rode wijn geeft meer kleur af dan de ander. Dit heeft niet louter en alleen te maken met de kwaliteit van de wijn, maar meer met de leeftijd en het druivenras. Druiven met dikke schillen (en meer tannine) doneren vaker meer kleur aan je gebit dan collega’s met een dunne schil. Ook komt het kleurverschijnsel vaker voor bij jonge wijnen dan bij oude, gerijpte wijnen.

[tagline]Dus wil je van te voren zeker weten dat je mond niet blauw wegtrekt dan kies voor een lichte rode wijn zoals bijvoorbeeld pinot noir.[/tagline] Deze druif levert elegante wijnen die gegarandeerd prodent-smile fähig zijn en die je lachend kan bestellen tijdens een eerste date.

Wil je toch een wat meer stevige jongen drinken, dan drink tussen de slokjes wijn door een glaasje water  of zorg dat je tafelgezelschap ook hetzelfde drinkt. Dan zit je tenminste samen in hetzelfde blauwe schuitje.

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]