Haal het vakantiegevoel in huis en droom weg met de wijnen en tips van onze kleine wijnboeren. Deze kleine wijnboeren kennen hun eigen streek als geen ander. Ze geven je daarom graag een complete vakantiebeleving! Wij vroegen Franck-Line Dale van Château Campuget het wijnmakershemd van zijn lijf over zijn wijn en zijn wijnregio.

Hoe zou jij je eigen Campuget Rosé omschrijven?

“Als een fruitige en ook frisse rosé, vol elegantie en souplesse!”

Rosé Saignée? Ooit van gehoord? Door het eigen gewicht van de Syrah- en Vermentinodruiven ‘bloeden’ de druiven en wordt het geconcentreerde sap druppeltje voor druppeltje afgetapt om vervolgens vergist te worden. Een helse en arbeidsintensieve klus voor wijnmaker monsieur Dalle! Maar ondanks al zijn ‘bloed, zweet en tranen’ is deze lichte rosé, vol van grapefruit en rood fruit er één om een enorme glimlach bij te krijgen. Santé!

De locatie van jouw wijngaard?

“Château de Campuget maakt deel uit van de regio Manduel, net 15 kilometer buiten de stad Nîmes. Net nadat onze jaartelling begon, waren daar de Romeinen hier volop aanwezig. De arena van Nîmes word beschouwd als het best bewaarde Romeinse amfitheater en is geïnspireerd op het Colosseum in Rome. Maar ook niet onbelangrijk: tegenwoordig staat de stad Nîmes bekend om de Denimkleding. Demin betekend letterlijk ‘de Nîmes’.

Specifieke smaak?

Grapedistrct_Campuget_Ondergrond
De kiezels in de wijngaarden

“Ondanks het zeer warme weer van mei tot en met september, hebben wij genoeg water in de bodem. Onder een laag kiezels zit een laag klein. De kiezels houden de temperatuur van overdag vast en de ondergrond van klei houdt de ondergrond koel tijdens de warme zomerdagen. Deze frisheid is kenmerkend voor onze wijnen.

Must-go in Nîmes?

Grapedistrict_Campuget_pontdugard
le pont du Gard

“Op 20 minuten van Château Campuget vind je ‘le pont du Gard’, een Romeins aquaduct. Ik ben er zelf al meer dan 100 keer geweest, toch ben je ik elke keer verrast door de schoonheid van dit monument.

Hoe herken je een echte inwoner van Nîmes?

“Aan zijn of haar bijzondere Zuid-Franse dialect.”

Red: Volgens de Franse regering zijn de regio’s van Frankrijk eentalig. Maar niets is minder waar. Sommige Zuid-Fransen spreken Occitaans, een mix tussen Frans en Catalaans. Onverstaanbaar voor velen, maar een belangrijke hoeksteen voor de Zuid-Franse cultuur.

Beste plek in de wijngaard?

“Wij hebben een meer van 6 hectare in het midden van een natuurreservaat. We hebben er voor gekozen dit te beschermen tegen elke vorm van van landbouw. Vanaf daar kan je al onze wijngaarden zien liggen. Dit is de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang.

Must-go in Nîmes?

Grapedistrict_alexandre
Chef Michel Kayser van Alexandre

“In de tuin van Alexandre, een twee-sterren restaurant. De chef is een geweldige vent en waanzinnige kok.

Heb je zelf al vakantieplannen?

“Het plan is om bijzondere plekken in Frankrijk te ontdekken, zoals het Soulagesmuseum in Rodez.”

Welk gerecht zou jij aanbevelen bij jouw wijn om in de vakantiestemming te komen?

“Wij hebben een eigen groentetuin waar we onze eigen tomaten, basilicum, tijm en rozemarijn plukken. Dan halen wij altijd een zo vers mogelijke burrata, samen met een glas Campuget Rosé een geweldige combinatie.”