Haal het vakantiegevoel in huis en droom weg met de wijnen en tips van onze kleine wijnboeren. Deze kleine wijnboeren kennen hun eigen streek als geen ander. Ze geven je daarom graag een complete vakantiebeleving! Wij vroegen wijnmakers Benjámin en Krisztián naar hun eigen wijn en wat hun wijnregio in Hongarije zo bijzonder maakt.

Wat is er zo bijzonder aan jullie wijn?

“Pinot Grigio produceert zelfs in zwakkere jaargangen goede kwaliteit en gunstige opbrengsten. Naar mijn mening komen de aroma’s en smaken van het Mátrage-gebied het meest naar voren in deze variëteit. Het resultaat? Een wijn met een zeer mooie geur en smaak, uitgebalanceerd en karakteristiek.”

8/10 Punten – Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019
“Uit datzelfde Mátra in Hongarije heeft Grapedistrict ook al zo’n puike grüner veltliner gehaald. En toen ze daar toch in de buurt waren meteen ook maar een knappe, vriendelijk geprijsde pinot grigio op de kop getikt. Vriendelijk snoeperig maar niet te zoet. De karakteristieke perzik en meloen hebben ook Hongarije aangedaan. Schoon, zuiver en fris.”

Locatie van jullie wijngaard?

“Mátra biedt veel recreatieve mogelijkheden, zoals wandelen, avonturenparken en welnesshotels. Toeristen komen voor de schone berglucht, de rustige omgeving en om weer even helemaal op te laden. De Mátra beschermt onze wijngaarden tegen koude winden uit het noorden en bevordert zonnestraling, waardoor een ideaal klimaat ontstaat voor het maken van wijn.”

Specifieke smaak?

“Het wijngebied ligt op vulkanisch gesteente en bij Pinot Grigio proef je dit terug in de ziltige, minerale tonen.”

Live lika a local?!

“Ons dorp Nagyréde ligt aan de voet van het Mátragebergte, waar de wijnbouw honderden jaren oud is. Iedereen die hier woont, heeft op de één of andere manier iets met druiven te maken. Nagyréde heeft elk jaar evenementen zoals oogstdagen, wijndagen, kookwedstrijden en traditionele programma’s. Vissers kunnen hun hart ophalen in onze visvijvers.”

Vakantieplannen?

“Wij houden heel veel van Italië en we brengen onze vakanties daar meestal door.”

Beste plek in de wijngaard?

“De Manósi-wijngaard is mijn favoriet omdat hij op een heuveltop ligt en het panorama prachtig is. Vanaf daar kan je valleien en de bergketen van het hele Mátragebergte bewonderen.

Favoriete wijnspot?

“Ik maak van elke gelegenheid gebruik om lokale wijnen te proeven, waar ik ook heen reis!”

Hobby’s?

“Ik hou erg van reizen en ik heb een passie voor fotografie. Soms ga ik ook duiken, maar in de winter is skiën mijn favoriete bezigheid”.