Ze schittert steeds vaker in hippe wijnbarren, nerdige natuurwijnspeciaalzaken en nu ook op toffe wijnblogs: vin naturel, ofwel natuurwijn. Hipheid terzijde, het fenomeen zorgt voor nogal wat controverse binnen de wijnwereld… Waarom? Op dit moment bestaat er geen officiële of wettelijke definitie van de sticker vin naturel. Voor de niet-millennials onder ons: remember het ‘Miele, er is geen betere’ debacle? Juist. Het komt erop neer dat elke knakker met een ‘oranje’* wijn het predikaat vin naturel mag voeren en dat daar dan geen haan naar kraait. In theorie.

 gelukkig zijn er Franse en Italiaanse redders in natuurlijke nood

Gelukkig zijn er Franse en Italiaanse redders in natuurlijke nood in de vorm van organisaties van producenten, zoals L’Association des Vins Naturels en Vini Veri, met eigen regels en codes. Maar, net zoals het menig vers aangemaakte Whatsapp groep vergaat, met zijn allen tegelijk erover lullen leidde ook hier nog niet tot enige vorm van uitsluitsel. Wel weer een reden om vaker te borrelen, though. Je mag de button dus al dragen, maar het is dus nog even wachten op een officieel keurmerk.

het is dus nog even wachten op een officieel keurmerk.

originale

The List

Anywayyyy, waar hebben we het eigenlijk over? Strikt genomen is vin naturel gemaakt met geen of minimaal chemisch/technologisch ingrijpen bij het verbouwen van druiven en het maken van wijn. De volgende criteria worden door natuurwijn producenten en organisaties (over het algemeen) geaccepteerd:

  • druiven moeten organisch of biodynamisch worden verbouwd, dat kan met of zonder certificaat
  • geen irrigatie in de wijngaard, lage opbrengst per hectare
  • druiven moeten met de hand worden geoogst
  • geen gebruik van gekweekte gistcellen of bacteriën, alleen natuurlijke
  • geen toegevoegde suikers, geen aanpassing van de zuurgraad
  • geen toevoegingen wat betreft kleur, mondgevoel, mineraliteit, etc.
  • geen smaaktoevoegingen, inclusief smaak afkomstig van eiken vaten, staven, snippers
  • geen of minimale klaring of filtering van de wijn

Right. Er komt dus een hoop bij kijken om zo’n vin naturel te maken. Het mag dan ook geen wonder heten dat het gros van de wijnboeren er niet om staat te springen. Waarom zouden ze ook? Aanzoeten, aanzuren, op-smaken, zwavelen en filteren van wijn is niet voor niets voor veel producenten de default geworden. Net als met de pot pindakaas, zak kerstomaatjes en blok zaanlander jong belegen bij de lokale super, willen veel wijndrinkers wel dat ook hun lievelingsslobber van €2,99  jaar in jaar uit precies hetzelfde smaakt en oogt. En dat hij een tijdje bewaard kan worden. En dat hij evenveel blijft kosten.

Moeder Natuur

Maar Moeder Natuur is grillig. Elke oogst brengt weer iets anders met zich mee. Minder of meer rijpe druiven, iets hogere zuren, een gek zoetje, een iets andere kleur na de rijping…het kan allemaal. Er is de laatste jaren echter steeds meer vraag naar zowel biologische als eerlijke wijnen. Wijnen waar zo min mogelijk knutselwerk aan vooraf is gegaan. Bij vin naturel gaat het namelijk om het waarderen en omarmen van juist die kleine natuurlijke imperfecties. Geen met de winden meewaaiende crowdpleaser dus, maar een wijn die de nieuwsgierige drinker uitdaagt en verleidt door verrassende en pure smaken.  Want als alles bij elkaar komt? Oersterke smaken die uit je glas knallen, superverse frisheid en een loepzuivere afdronk zoals je die in geen enkele bewerkte wijn gaat vinden. Tof.

Zelf proeven? (warning: schaamteloze reclame)

Denavolo Dinavolino is het pet-project natuurwijn van wijnmaker & lokale legende Giulio Armani. Échte oranje vin naturel van Marsanne, Roussanne, Ortrugo en onbekende inheemse druiven uit de Emilia-Romagna streek… Je móet het een keer geproefd hebben >> Denavolo     *Wijn is vergist druivensap. Vergist je sap zonder schillen, of dat nou van blauwe of witte druiven komt, dan krijg je witte wijn. Laat de schillen mee gisten van blauwe druiven en je krijgt rode wijn. Laat je de schillen van witte druiven mee gisten dan krijg je oranje wijn…

Privacy Preference Center