Natuurwijn, bocht of buitengewoon vocht?

Wijnbarren met natuurwijnen zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en je kan geen sterrentent meer binnenlopen zonder het verantwoorde vocht van moedertje natuur op de wijnkaart te vinden. Deze back-to-basic-wijnen met zo min mogelijk menselijk ingrijpen doen denken aan hoe ze in de middeleeuwen ook wijn maakten. Zonder high-tech machines, sulfiet, moderne gistsoorten of filtratie. Gelukkig is de kennis vandaag de dag ontzettend veel beter en is het resultaat dan soms ook verbluffend! Wat onderscheidt natuurwijn van de conventionele wijnen zoals wij die gewend zijn te drinken? Wij trokken eens even de kurk uit de spontaan vergiste, biodynamische, ongefilterde fles en gingen er eens even goed voor zitten…

Bio,- en biodynamisch. Extra werk voor extra smaak

Maak je als wijnboertje natuurwijn? Dan móét je bio,- of biodynamisch te werk gaan. In de biologische wijnbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. De bestrijdingsmiddelen van organische aard worden alleen van stal gehaald als reactief (dus niet als preventief)middel om schimmels en ziektes te voorkomen. Biodynamische boeren gaan nog een stapje verder. Zij zijn van mening dat alles wat je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven. Zo worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen gemaakt uit gefermenteerde mest, kruiden en mineralen in een koehoorn in de grond gestopt, zogenoemde preparaten. En ja, ook de stand van het sterrenstelsel kan van invloed zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie van Rudolf Steiner is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Zweverig? Wij denken dat een verantwoorde weg is ingeslagen, en dat is het belangrijkste.

Sulfiet, ik ben er wel maar je ziet mij niet

Wijn is, laten we het beestje maar even goed bij de naam noemen, het bekoorlijke tussenproces van druivensap naar azijn. Laat je de fles te lang open op het aanrecht staan. Gooi ‘m dan door je pastasaus, want wijn kan je het niet meer noemen. Door de oxidatie verandert de wijn in zuur sap zonder fruit en spanning. Tijdens de vinificatie doen wijnboeren er dan ook alles aan om hun wijn niet in contact te laten komen dat enge zuurstof. De beste oplossing komt uit de scheikunde. Zwaveldioxide, oftewel sulfiet. Deze antioxidant zorgt er voor dat de wijn niet oxideert, bacteriën en schimmels buiten te deur blijven en dat de wijn niet verder op de fles vergist. Van nature zit er altijd een natuurlijke hoeveelheid sulfiet in de druiven maar conventionele wijnboeren voegen veel toe om hun supersap te beschermen. Natuurwijnmakers kiezen er voor om geen of zo min mogelijk sulfiet te gebruiken. Want ja, het toevoegen van sulfiet is menselijk ingrijpen en ja, dat mag niet hé! Open eens een natuurwijn en merk dat elke slok weer anders smaakt, de zuurstof gaat met de wijn aan de slag, en dat proef je! Oxidatie, bitters, zuren en andere spannende aroma’s die je bij doodnormale wijnen niet proeft…Overigens denken veel mensen overgevoelig voor sulfiet te zijn. Drink dan vooral natuurwijn! Maar denk niet dat de kater de volgende dag gaat meevallen. Die oorzaak ligt vaak bij pure uitdroging. Een glas water tussendoor biedt veel meer soelaas…

Spontaan op de foto, zonder instagramfilter

Jouw instagramfeed staat er vast vol mee. In scene gezette foto’s met een flink filtertje om alles mooier te doen laten overkomen dan dat het daadwerkelijk is. Natuurwijnen zijn meer als de foto’s uit het fotoboek van je oma. Niet helemaal scherp en ze reflecteren de harde werkelijkheid van vroeger. De natuurfilosofische wijnen worden namelijk spontaan vergist met inheemse gistcellen, die niet worden toegevoegd maar in de wijnkelder rond dwarrelen. Komen ze in contact met de wijn, dan begint het proces, en dat kan soms even duren… Natuurwijnmakers kiezen er ook bewust voor om hun wijnen niet of nauwelijks te filteren. Kijk dus niet gek op als je wijn helemaal troebel is of als je bij de laatste slok je het ‘depot’tussen je tanden moet vissen. Hij smaakt wel geconcentreerd, met mooie zuren, puur fruit en bitters. Dat dan weer wel!

Gimmick of geniaal? Het laatste oordeel

Allemaal leuk en aardig die natuurwijnen, maar hoe smaakt dat nou? Je kan ze als puur en wild en rauw omschrijven. Soms licht geoxideerd, soms met complexe zuren en bitters. Het primaire fruit ligt verder op de achtergrond dan bij een wijn van conventionele aard. Je proeft de gistcellen, soms een beetje als brood, soms een beetje als bier. De spannende en onverwachtste zuren en bitters doen soms een beetje aan bitter lemon, jus d’orange of appelcider denken. Enorm interessant wat wijnspijs betreft. Drink eens een troebele oranje natuurwijn (zo één met lange schilinweking, en dus tannine) bij een epoisse of ceviche. Trek eens zo’n witte natuurwijn open bij een salade met intense dressing, kaas en paddenstoelen of probeer eens zo’n stevige zuid Franse natuurlijke Grenache bij wild of rood vlees. Misschien mag de rage net als Pokémonkaarten naar verloop van tijd weer overwaaien, wij zijn er van overtuigd dat deze wijnen écht iets toevoegen aan ons smaakpallet! En het kan natuurlijk nooit kwaad om er eens even goed over na te denken over hoe wij met de natuur omgaan…

Ook zo benieuwd? Bekijk al onze natuurwijnen hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *