Wijnspijs | Kaasfondue met een twist en Savoie Apremont

Kaasfondue is echt een gerecht dat onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met skivakantie. Daar knelt de schoen (in dit geval de skischoen) omdat we dit seizoen in mindere mate de piste onveilig kunnen maken. Dan halen we dat gevoel maar naar ons eigen kikkerlandje. De Fransen uit de Savoie en de Zwitsers ruziën al jaren over wie de kaasfondue nu heeft uitgevonden. Daarom kiezen wij voor Zwitserse kaas en Franse wijn uit de Savoie, en nét allemaal even wat anders natuurlijk. De kaasfondue met een twist – truffeltapenade in dit geval – en de wijn van een onbekende en vergeten druif; de Jacquere. Een match-made-in-heaven, maar daar moet je zelf maar achter komen! Eet- en drinksmakelijk!

Ingrediënten (4 personen):

400 gram Emmentaler
400 gram Gruyère
1 teentje knoflook
250 ml droge witte wijn (een oude die je al iets te lang hebt openstaan of een goedkope uit de super)
1 eetlepel maizena
2 eetlepel kraanwater
80 gram truffeltapenade
Vers of zelfgebakken stokbrood
Je favoriete groenten om mee dippen

 

Perrier et Fils Savoie Apremont

De bergen rond Albertville staan in de winter in het teken van de wintersport. Als de sneeuw verdwenen is doen de skileraren hun pak uit en werken in de wijngaarden aan de voet van de bergen. Het zal je niet verbazen dat de wijn soepel is, Alpen-fris en het óók goed doet bij de après-ski.

 

 

Instructies:

Rasp de Emmentaler en Gruyère. Snij de teen knoflook door midden en wrijf de (kaasfondue)pan met dikke bodem ermee in. Schenk de wijn in de pan en verhit op middelhoog vuur. Voeg alle kaas toe en laat al roerend rustig smelten. Meng de maizena met het water en voeg al roerend toe aan de kaasfondue. Blijf roeren tot er een glad mengsel ontstaat. Meng daarna de truffeltapenade erdoor. Snij het brood in kleine stukjes en schenk je glazen vol Jacquère! Ook heel lekker met komkommer, bloemkoolroosjes, tomaatjes en paprika. Variëren kan je leren!