Nét even wat anders | On-Hollandse spruiten en Domaine Bordes les Narys

Zo aan het begin van dit nieuwe jaar zit altijd de broekriem ietsje strakker en is het tijd voor het goede voornemen nummer uno; even wat gezonder eten! Wij doen deze maand ook alles nét even iets anders. Neem dit on-Hollandse spruitengerecht met een twist – met volkorenpasta, flink wat peper en ansjovis. Gezond, voedzaam én lekker! De wijnkeuze is ook geen alledaagse. Een ongefilterde en pure natuurwijn uit het Franse Saint-Chinian van oud-loodgieter en natuurwijnboer Philippe Bordes. Een bijzonder speelse en zachte wijn met gelaagdheid en een funky bittertje, die geweldig gaat met de spruiten! Eet- en drinksmakelijk!

Ingrediënten:

400 gram spruiten
2 tenen knoflook
1 blikje ansjovis in olijfolie
1/2 citroen
200 gram volkorenpenne
1 flinke scheut balsamico-azijn

geraspte Parmezaan
peper, zout en chilivlokken
1 fles Domaine Bordes les Narys

Domaine Bordes les Narys

9/10 Punten – De Grote Hamersma 2020

“Verhaal over een loodgieter die zich niet bij zijn plees heeft gehouden. Philippe Bordes was het helemaal zat om wc’s te ontstoppen, badkamertjes te verbouwen en waterleidingen aan te leggen. In 2001 volgt een drastische carrièrewijziging: piepklein wijndomein gekocht in het hart van Saint-Chinian. Aldaar natuurwijnen gaan maken. Rood dat tot ons wordt gebracht zonder omleidingen, ontstoppingsmiddelen en zwanenhalsjes. Direct, ongefilterd en puur in de fles beland. Ongeduldig rood fruit, zwarte pepertjes en laurier, sappigheid en stralend zonnig. En vooruit, oude tijden herleven voor Philippe, met een zweempje op de neus van laten we het ‘mestigheid’ noemen.”

Instructies:

Maak de spruitjes schoon. Snij de spruitjes en knoflook in dunne plakjes. Verhit een pan op middelhoog vuur en laat de ansjovisfilets in wat olie smelten. Voeg de spruitjes toe en roerbak deze 6 minuten mee. Voeg de knoflook, een scheut balsamico-azijn en de chilivlokken toe en bak nog 2 minuten. Kook ondertussen de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft uit.  Schep de penne door de spruitjes. Breng op smaak met de citroenrasp, het citroensap en peper. Voeg een beetje kookvocht toe. Proef en breng eventueel verder op smaak met extra citroensap, peper en eventueel zout. Rasp vervolgens een flinke hoeveelheid Parmezaan er over.