Nét even wat anders | Oosterse miso-risotto en Italiaanse natuurriesling

Italië is het land van de simpele recht-door-zee-gerechten met verse, pure ingrediënten en piekfijne wijn van de bekende nationale druiven. Wij doen het deze maand allemaal nét even iets anders en daarom is het deze week even vloeken in de Italiaanse kerk, want we maken risotto met Japanse miso (gefermenteerde bonenpasta), shiitakepaddenstoelen en sake. Fusion dus! We kiezen ook nog eens voor een Italiaanse wijn gemaakt van Duitse Rieslingvariëteiten (Bronner, Incrocio Manzoni en Riesling). Laat het je Italiaanse ‘nonna’ maar niet horen, die komt geheid met haar deegroller achter je aan! Eetsmakelijk en geniet van de bijzondere Calalta Mentelibera!

Ingrediënten (2 personen):

2 eetlepels misopasta
200 gram risottorijst (arborio)
200 gram shiitake
200 ml sake

1 grote sjalot
3 eetlepels roomboter
2 teentjes knoflook
water, zout, peper en bosui
1 fles Calalta Mentelibera

 

Calalta Mentelibera

Onder aan de voet van de Monte Grappa, liggen de wijngaarden van het kleine wijnhuis Calalta. Het hele wijnhuis en omliggende wijngaarden zijn al drie generaties lang het eigendom van de familie Brunetti. De familie heeft pas in 2009 besloten hun kleine oplage wijnen op de markt de brengen. Voorheen werden hun wijnen namelijk alleen voor vrienden en familie achtergehouden. Kleinzoon Nicola Brunetti heeft er voor gezorgd dat vervallen wijngaarden werden herbeplant en onderdeel werden van een eigen ecosysteem met veel biodiversiteit. Hij werkt helemaal biologisch, plukt alle druiven met de hand, gebruikt inheemse gisten en zo min mogelijk sulfiet.

Instructies:

Hak de knoflook fijn en snij de shiitake in reepjes. Breng ondertussen een flinke pan water aan de kook. Laat één eetlepel roomboter smelten in een andere pan en bak de shiitake 5 minuten aan. Haal vervolgens de paddenstoelen uit de pan en zet ze opzij. Laat nog een eetlepel roomboter in de pan smelten en bak een fijngehakte sjalot, knofllook en de ongekookte rijst hier 2 minuten in aan. Erg belangrijk: blijf roeren! Voeg de sake én de misopasta toe en blijf roeren. Wanneer de rijst zich heeft volgezogen met sake voeg dan beetje bij beetje wat kokend water toe en laat het in de de rijst trekken. Wanneer de risotto droog staat herhaal je deze stap totdat de risotto alles het water heeft opgenomen en de korrel in de rijst gaar is. Voeg op het laatste moment nog een eetlepel boter toe en laat het in de risottoplan smelten. Serveer de risotto met de shiitake en een fijngehakte ringetjes bosui. Eetsmakelijk!