Nét even wat anders | Geroosterd lam van de winter-BBQ, seizoensgroente en Grinou Merlot Reserve

Durf jij zo aan het begin van het nieuwe jaar een gek te doen en je BBQ weer van zolder te halen voor een geroosterde lamsbout? Wij wel! Wij pakken het deze maand namelijk nét even wat anders aan en gaan op zoek naar vergeten druiven, bijzondere wijnspijscombinaties en geweldige wijnen. In dit geval de bio- en biodynamische Merlot van wijnmaker Gabriel uit de Zuid-Franse Bergerac, houtgerijpt en dus wat steviger dan dat je van Merlot mag verwachten. Gabriel doet er alles aan om zijn wijnen zo verantwoordelijk mogelijk de fles in te krijgen. Naast dat hij volledig biologisch werkt, is hij ook bezig met de biodynamische filosofie. Dat houdt in dat hij alle energie die hij uit de natuur haalt, ook weer aan de natuur terug geeft. Zijn Merlot is er één om nooit meer te vergeten. Zeker niet als je ‘m drinkt bij lam. Oké, wij geven toe, je kan het lamsvlees ook in de oven garen – maar in de winterse kou in de tuin of op balkon staan geeft toch iets meer het oergevoel. Santé!

Ingrediënten:

1 kg lamsbout (zonder bot) van de slager
1 halve pot mosterd
1 bol knoflook
1 bosje tijm
1 bosje rozemarijn
1 bos wortels
4 pastinaken
200 gram spruiten
olijfolie
keukentouw
BBQ, klaargemaakt om indirect op te grillen (of een gasbarbecue in ons geval)
1 fles Combe de Grinou Réserve Merlot

La Combe de Grinou Réserve Merlot

“De Bergerac ligt net 100 kilometer van Bordeaux en wordt vaak gezien als het kleinere broertje van de enorme fameuze wijnstreek. Met deze biodynamische underdog zet Gabriel Cuisset van Chateau Grinou de Bergerac weer even flink op de kaart! Niet alleen is deze Merlot heel verantwoord maar ook nog eens ontzettend krachig en smakelijk! Laat ze het in Bordeaux maar niet horen…”

 

Instructies:

Laat de lamsbout eerst even op kamertemperatuur komen. Na het droogdeppen kan je hem marineren en opbinden. Hak een bol knoflook doormidden en hak de ene helft en de kruiden fijn. Rub het vlees aan de binnenkant in met een laag mosterd. Voorzie de binnenkant ook met een laag kruiden- en knoflookrub. Bind het vlees met keukentouw op en smeer de buitenkant ook in met een laag mosterd. Snij de wortels en de pastinaken in de lengte en de spruiten door de helft ,leg ze in een oventray en sprenkel er flink wat olijfolie over. Leg het vlees op het bedje van wintergroenten, leg er de halve bol knoflook (heerlijk om de gepofte knoflooktenen uiteindelijk over je vlees te smeren) en maak ondertussen je BBQ gereed om indirect te grillen (de briketten leg je niet in het midden, maar aan de zijkant van je BBQ). Zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 200 graden komt, heel veel briketten heb je dus niet nodig. Je kan ook de oven of je gasbarbecue gebruiken, hou dan ook 200 graden aan. Sluit de BBQ af met de deksel en zorg er voor dat het ventiel in de deksel niet aan de kant van het vuur zit, maar aan de andere kant zodat de rook via het vlees de BBQ verlaat. Hou de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en voeg tussentijds wat briketten toe om de temperatuur constant te houden. Wanneer het vlees een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt, is het vlees echt medium en nog steeds super sappig. Laat het vlees een kwartiertje rusten. Eet- en drinksmakelijk!