Nog even en het welverdiende oogstfeest kan losbarsten!

Voor al onze wijnboeren was het een chaotisch en bizar jaar. De natuur wacht op niemand en het werk in de wijngaard ging mondjesmaat gewoon door. Na een jaar met aandacht te hebben gewerkt aan de rijping van de druiven is het dan eindelijk tijd voor de wijnoogst! Al onze wijnboeren gaan zo rond het einde van september met hun hele familie en het hele dorp de wijngaarden in om hun witte of blauwe goud van de ranken te halen. Elk jaar is het weer de vraag of de druiven weer in topconditie zijn. Als de druiven geoogst zijn, ligt het lot in de handen van de wijnmaker. De keuzes van de wijnboer maken dan het verschil. De eerste belangrijke beslissing is het oogstmoment. Hoe gaat de boer tijdens de wijnoogst te werk en waar schrikt hij ’s nachts wakker van?

Le moment suprême

Elke wijnmaker staat tijdens de wijnoogst op scherp. Elke septemberdag (in warme gebieden al in augustus, in sommige streken ook doelbewust in november pas) zal hij zijn druiven voelen, proeven, liefkozend toespreken en vooral pletten. Wanneer je een druif tussen duim en wijsvinger plet en als de hij tijdens het wrijven zacht en soepel aanvoelt, is de druif rijp. Hoe blauwer de vingers, hoe rijper (bij blauwe druiven dan natuurlijk). Natuurlijk proeft de wijnmaker ook. Te zure druiven geven zure wijn. Zoete en rijpe druiven zorgen voor veel suikers die vergist kunnen worden tot alcohol. De droom van elke wijnboer…

 

 

 

 

 

Bij Mezzocorona gaan ze in september de wijngaarden in voor de oogst. Hun frisse, maar perfect rijpe Pinot Grigio is daar het sprekende voorbeeld van. De wijngaarden liggen relatief hoog tegen de Noord-Italiaanse Dolomieten aan. Dat zorgt voor een relatief koel klimaat met een langzame, constante rijping van de druiven. Het was flink stressen omdat het noorden van Italië hard getroffen was door corona, maar toch hebben ze een team op de been gekregen om te oogsten!

shop-deze-wijn

Vele handen maken licht werk

Wanneer de druiven rijp zijn en het suikerniveau op peil is, kan de wijnoogst beginnen. Soms moet het hele in slaap gesukkelde dorp opgetrommeld worden om te helpen. Handmatig oogsten heeft zo zijn voordelen. Zo blijven onrijpe druiven aan de ranken hangen waardoor de kwaliteit beter is. Plukkers zijn echter duur (€600,- per hectare) en relatief langzaam. Daarom bezitten sommige wijnmakers ook state-of-the-art oogstmachines. Snel en goedkoop (€300- per hectare). Een oogstmachine ziet alleen niet welke druiven rijp en onrijp zijn en steile hellingen zijn voor machines niet bereikbaar.

 

 

 

 

 

In het Franse Loiredal, in Chinon om precies te zijn, helpt de hele familie van wijnmaker Eric Santier mee met de handmatige oogst. Het Loiredal kent een relatief koel klimaat voor Franse begrippen. Daarom gedijt de Cabernet Franc er heel goed. De druiven worden niet overrijp geplukt, daarom proef je piekfijne zuren en licht rood fruit in hun rode Chinon vol van blauwe bessen en zachte tannine.

shop-deze-wijn

Rennen naar de wijnkelder

De wijnoogst is een kwestie van timing. Want wanneer de druiven worden geplukt, begint het bederf. Tijdens het transport naar de wijnkelder kan er van alles mis gaan. De druiven kunnen door hun eigen gewicht barsten, de druiven kunnen spontaan vergisten en oxideren. Daarom is het van groot belang dat de druiven in kleine kratten vervoerd worden en dat ze zo koel mogelijk de kelder in komen. In hele hete gebieden, zoals het Spaanse La Mancha of Rueda, staan de wijnboeren zelfs heel vroeg op. Om onder het koele maanlicht hun druiven te oogsten en ze voor het ochtendgloren binnen te krijgen.

 

 

 

 

 

‘s Nachts oogsten is in La Macha eerder regel dan uitzondering. De druiven gaan zo snel mogelijk richting de wijnkelder. Zo blijft het frisse fruit van hun Verdejodruiven behouden en oxideert de wijn niet. Perfect als nazomerwijn of om even het zomergevoel weer boven te halen!

shop-deze-wijn

Geduld is een schone zaak

Wanneer alle druiven in goede staat zijn aangekomen in de wijnkelder, kan het het sorteren, het ontstelen, kneuzen en persen beginnen. Daarna heeft de wijnboer eindelijk even wat adempauze en barst altijd een klein oogstfeest los. Niet tot laat natuurlijk… De volgende ochtend moet iedereen weer vroeg op om de temperatuur van de tanks te controleren, op te ruimen, de schillen door de most te roeren, te proeven, apparatuur schoon te maken, de biobak met groen afval aan de straatkant te zetten en ga zo maar door. 

 

 

 

 

 

Bij het Sloveense wijnhuis Verus barst altijd een heus oogstfeest los als de laatste druiven binnen zijn. Momenteel zijn ze nog druk in de weer met hun Sauvignon Blancdruiven die iets langer blijven hangen voor nog meer explosieve aroma’s van kruisbes, lychee, vers gemaaid gras en passievrucht. Deze foto was van vorig jaar, dit jaar zullen ze wel de gepaste afstand houden.

shop-deze-wijn

Bekijk hier al onze wijnen die tijdens het oogstfeest in het zonnetje worden gezet! Welke is jouw favoriet?