Wijnspijs | Octopussalade met gekoeld rood uit de Loire

Bij vis, schelp-, schaaldieren en natuurlijk octopus denk je al snel aan een frisse lichte witte wijn als perfecte begeleider. Niets is minder waar! Probeer eens een koude Domaine de Portail Cheverny Rouge (half uurtje in de koeling) en duik de keuken in voor de ultieme octopussalade. Deze rode blend van Pinot Noir en Gamay uit de Loire gaat namelijk perfect bij tomaat, avocado en zelf de octopus voelt zich als een vis (of weekdier) in het water!

Ingrediënten:

Octopus
Sjalot
Knoflook
Citroen
Steranijs
Venkelzaad
Komijnzaad
Fles droge witte wijn
Avocado
Mayonaise
Verschillende soorten tomaat
Veldsla of postelein
1 fles Domaine de Portail Cheverny Rouge (Limited Edition)
(Mocht je achter het net vissen omdat deze Limited Edition al op is, probeer dan de Domaine Dozon Clos du Saut au Loup, ook uit de Loire – net zo lekker uit de koeling!)

Instructies:

Stap 1:

Leg de Cheverny Rouge koel! Deze gaan we straks gekoeld serveren, zodat het frisse fruit wordt geaccentueerd en de lichte kruidigheid mooi naar voren komt.

Octopus koken:

Leg de octopus in een ruime pan, hierin ga je de octopus koken. Maar dat doen we natuurlijk niet in alleen water Pel de sjalot, halveer en voeg toe. De voet knoflook snijd je ongepeld doormidden en gaat ook in de pan. Daarna haal je van de citroen met een dunschiller 4 repen van de schil, breek van de steranijs 2 pootjes af en voeg venkelzaad en komijnzaad toe zonder te overdrijven – lees 1 eetlepel per kruid. Vul de pan nu met water tot de octopus bijna onder water staat. Giet de helft van de fles wijn in de pan en schenk jezelf een glas in. Zet het vuur hoog tot het water kookt, daarna vuur laag en zet een timer voor 30 minuten. Vaak denken mensen dat je de octopus niet te lang moet koken – maar juist als het te kort kookt, wordt de textuur van de octopus net die van een kauwgombal.

Avocado crème:

Maak ondertussen de avocado crème klaar. Dit is heel simpel, maar je hebt wel een blender nodig. Doe het vruchtvlees van de avocado in de blender, met 2 lepels mayonaise. Snijd de citroen doormidden en knijp het sap erbij. Blend dit tot een gladde crème, breng op smaak met peper en zout.

Na een minuut of 30 moet de octopus redelijk stevig zijn, als het nog te zacht is krijg je die kauwgombal structuur – en dat willen we niet hebben. Haal de octopus uit de pan en laat rusten voor 5 minuten. Snijd de tentakels ruim af van de kop en gooi de kop weg. Bewaar het kookvocht van de octopus, dit is een prachtige vis bouillon om morgen (of als tweede gang) risotto van te maken!!

Octopus grillen:

Zet een grillpan op het vuur met olijfolie en boter. Schroei de tentakels flink hard aan, de zuignappen zijn niet lekker als ze niet heet genoeg zijn geworden. Breng de octopus in de pan heel sec op smaak met peper en zout. Na een minuut of 5 zijn de tentakels klaar.

Opdienen:

Leg de verschillende tomaten gesneden in dunne plakken op het bord met wat olie erover. Leg 1 tentakel per persoon op een bedje van sla op het bord. Maak een paar toefjes van de avocado crème – het liefst door middel van een spuitzak – op het bord.

Tot slot: serveer met de gekoelde Cheverny Rouge!

Recept en foto’s van Bas Vossen