[intro]Het zou een goede quizvraag wezen. Welke druif is wereldwijd het meest aangeplant? Chardonnay? Cabernet Sauvignon? Grenache wellicht? Nope. Het is de vrij onbekende Spaanse Airén. Een productief baasje afkomstig uit de streek waar Don Quichot het opnam  tegen de windmolens (nog zo’n vraag). De druif trotseert makkelijk hete klimaten en levert kraakheldere en makkelijk doordrinkbare wijnen die uitermate geschikt zijn voor every day drinking.  Well, well, well…[/intro]

In La Mancha, het historisch gebied in het centrum van Spanje waar de vernuftige edelman Don Quichot ten strijde trok tegen verschillende vormen van onrecht, is het Airén dat de klok slaat. Wijngaard na wijngaard staat beplant met het witte werkpaard dat vrijwel onbekend is bij het grote publiek. Dit komt omdat de druif met zijn hoge zuurgraad veelal wordt gebruikt voor het maken van wijndistillaten voor Spaanse brandy (à la cognac) en voor Sherry- en Portachtigen. Toch is een klein deel van de Airènopbrengst suitable voor het maken van lekkere frisse tafelwijnen. En dat is nog knap, als je bedenkt hoe warm het daar wel niet kan zijn.

de windmolens van Don C.
de windmolens van Don C.

überrijp en superfris

De verzengde Spaanse hitte, maanden van extreme droogte en weinig regenval. Airén doet het niks. Met zijn dikke schil, hoge zuurgraad en nog hogere opbrengsten biedt hij weinig risico voor de wijnmaker. Zelfs als de druif überrijp is blijft hij een goede frisse zuurgraad behouden. Jaren geleden bracht hij onaantrekkelijke, geoxideerde en sherryeske wijnen voort, maar door de toepassing van moderne wijntechnieken zoals koele vergisting in roestvrijstalen tanks blijkt de druif een frisse vaste waarde in ieders huiswijnrek.

Airén in z’n eentje ontbeert weliswaar de kwaliteiten voor een status als Champions League superspits, maar in een een-tweetje met bijvoorbeeld vedette sauvignon blanc scoort hij vrij gemakkelijk. Zeker als je hem inzet als aperitief of bij lichtere gerechten. Met zijn karakter van dorstlessend citrusfruit, bloemetjes en groene appel is hij knisperend fris tot de max. Zelfs op de Canarische Eilanden is hij een graag geziene gast en staat daar bekend onder de naam Burra Blanca. Dat weer synoniem is voor ‘witte ezel’. Over quizvragen gesproken…

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]