Nu de lente definitief zijn intrede heeft gedaan, wordt het tijd voor een beetje voorjaar in je glas. Gegarandeerd succes boek je met de meest bejubelde witte druif van Spanje: de Albariño. Of op zijn Portugees, de Alvarinho. Combineer deze jongen met iets uit de zee en jouw eerste lentedag kan niet meer stuk!

In de schaduw van

De Albariño is een kleine druif met een dikke schil en harde pitjes. Hierdoor kan hij behoorlijk wat hebben. En dat moet ook wel, want we komen hem vooral tegen in het koudste en natste gebied van Spanje; Galicië. Voor dit ferme druifje is dat geen enkel probleem. Hij voelt zich als een vis in het water in het Atlantische zeeklimaat van de Rías Baixas-streek, waar de grond vooral uit graniet bestaat met hier en daar wat klei. Om ervoor te zorgen dat de druiven geen last hebben van de vochtige grond, groeien ze langs pergola’s (emparrados). Een bijkomend voordeel van deze manier van wijnbouw is dat de druiven in de schaduw van een dak met bladeren groeien, waardoor ze beschermd worden tegen een overvloed aan zon in de late zomer en vroege herfst.

AlbaroniEmparrado
lekker bungelen aan een emparrado

De oorsprong van de Albariño is nog altijd onderwerp van discussie.

De Spanjaarden beweren stellig dat het de voorloper van de Riesling is, terwijl de Duitsers blijven volhouden dat het een Rieslingkloon is, die door Duitse monniken naar Spanje werd geëxporteerd langs de route naar bedevaartsoord Santiago de Compostella.  Hoe het ook zij, de Galiciërs hebben dit pareltje geadopteerd als hun Albariño en houden er oprecht van. Er wordt ieder jaar zelfs een heus feest georganiseerd om de druif in het zonnetje te zetten. Dit vindt plaats op de eerste zondag van augustus in de stad Cambados. Mocht je deze zomer toevallig in de buurt zijn, dan is dit echt een aanrader!

 

Albariño is hot

juicy fruit

Net als de Spaanse Verdejo, heeft ook de Albariño veel baat gehad bij de ontwikkeling van de modernste snoeitechnieken. Hierdoor worden er steeds mooiere wijnen van gemaakt en wint de druif enorm aan populariteit.  Niet alleen in Spaanse wijnbarretjes is hij niet meer van de kaart weg te denken, maar ook in Nederland zie je hem steeds meer opduiken.  Door de populariteit van de druif, de hoge grondprijzen en het vochtige klimaat (dat het werken op het land behoorlijk intensief maakt) zijn Albariño-wijnen nooit goedkoop. [tagline]Daarentegen is de kwaliteit gemiddeld erg hoog en hierdoor worden ze door velen gezien als dé witte wijn van Spanje.[/tagline] De beste Albariño’s hebben flink wat frisse zuren, zijn levendig, mineralig (ziltig), fruitig (perzik, abrikoos en tropisch fruit), delicaat en kunnen intense aroma’s ontwikkelen.

Groentje

In Portugal is hij beter bekend onder de noemer Alvarinho. Daar wordt hij vooral gebruikt voor de bekende Vinho Verde (groene wijn) uit de Noordelijke provincie Minho. Dit is wijn gemaakt van vroeg geplukte druiven en is fris, heeft veel fruit en laat vaak een piepklein prikkeltje achter op je tong. Tssssssssss.

Albariño: wat drinken we erbij?

Sushi

Door het ziltige in de wijn is hij in combinatie met de typische Galicische schaal- en schelpdiergerechten, zoals oesters en coquilles, het allerlekkerst. Maar ook sushi of een garnalencocktail met avocado past er perfect bij!

Ontdek je stekje

Dit druifje geeft super spannende wijnen, waar ontzettend veel verschillende smaken in te ontdekken zijn: zacht fris citrusfruit met een flinke portie Spaanse ziltigheid of rijper Portugees tropisch fruit met elegante mineralen. Er is maar één manier om erachter te komen wat de verschillen zijn en dat is door je neus er eens goed in te steken en te proeven! En ook al blijft het Nederlandse weer onvoorspelbaar, met rising star Albariño is het altijd voorjaar!

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]