Gamay. Een vrolijke en frisfruitige druif die soms overschaduwd lijkt te worden door verre neef Pinot Noir, maar voor veel wijnfans kan het sap van deze koele rakker niet vaak genoeg in de spotlight staan . Fris en fruitig, licht van kleur en met zomerse smaken en aroma’s van aardbeien, frambozen, kersen en zelfs banaan. Gamay is je ideale partner in crime tijdens gezellige picknicks in de zon of bij talloze zomerse gerechten. Een echte cool climate fan die vanwege zijn weinige tannines ook nog eens koel gedronken kan worden. Graag zelfs!

Rood koel drinken? Graag zelfs!

Gamay uit Gamay

De Gamay (noir à jus blanc) heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige dorpje ten zuiden van Beaune in de Bourgogne. Vermoed wordt dat de druif daar al in de veertiende eeuw voor het eerst verscheen. Vooral toen de pest uitbrak, waren de inwoners van het plaatsje reuze blij met de Gamay. Dit had vooral te maken met zijn hoge opbrengsten. Bovendien rijpte hij eerder dan de Pinot Noir druif en was hij veel minder gevoelig voor ziektes.

Stoute jongen

BadBoyFilips

Hertog Filips de Stoute was echter minder gecharmeerd van de Gamay, omdat deze een bedreiging zou vormen voor de delicate Pinot Noir. Onder het mom van ‘schadelijk voor de gezondheid’ verbande hij de Gamay in 1395 uit de Bourgogne.

Gelukkig hebben zijn opvolgers het hier niet bij laten zitten en maakte de Gamay niet veel later zijn rentree. Hoewel hij de Pinot Noir niet van zijn Bourgondische troon heeft kunnen verslaan, komen we hem hier in bescheiden mate wel tegen. En dan rekenen we de Beaujolais niet tot de Bourgogne, want daar is hij absoluut wél de baas! Sterker nog, er staat bijna niks anders aangeplant dan Gamay.

Newbie

Beaujolais nouveau

De meeste mensen kennen de druif van de Beaujolais Nouveau of Primeur; een regelrechte wijnhit die hoogtij vierden in de laatste decennia van de vorige eeuw. Hoewel de complete gekte rond dit fenomeen inmiddels behoorlijk is afgezwakt, is het nog altijd goed voor de helft van de jaarlijkse oogst uit het gebied.

De Beaujolais Nouveau en Primeur wijnen worden middels een speciale methode geproduceerd. [tagline]Hierbij worden de druiventrossen met steeltjes en al direct na de oogst in grote kuipen gegooid[/tagline].Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven zachtjes gekneusd. Door het sap dat hieruit vrijkomt, komt de gisting langzaam op gang. Tijdens het gistingsproces komt er koolzuurgas vrij, waardoor de bovenste druiven in het gas terechtkomen. Door het koolzuurgas gisten de druiven in de schil. Dit proces heet macération carbonique (maceratie onder koolzuur). Op deze manier ontwikkelen de druiven een overvloed aan aroma’s van rood fruit, zoals frambozen en kersen. Vaak vallen er ook geuren van banaan, snoepjes en specerijen in te ontdekken.

Banane

De druiven bestemd voor Beaujolais Nouveau en Primeur fermenteren slechts 4 dagen op deze manier. Na het persen moeten ze nog twee maanden blijven liggen, totdat ze op de derde donderdag van november mogen worden verkocht. Nouveau wijnen mogen vervolgens in de schappen blijven liggen tot 31 augustus daaropvolgend, primeur wijnen zelfs maar tot 31 januari.

Gamay met klasse

De beroemdste windmolen van Frankrijk

Naast de Nouveau en Primeur wijnen, waarbij kwantiteit vaak boven kwaliteit gaat, worden er absoluut ook kwaliteitswijnen gemaakt van de Gamay druif. Richting het noorden en het westen van de Beaujolais, staan de wijngaarden aangeplant op zanderige heuvels met een ondergrond van graniet. Daarop gedijt de Gamay het allerbeste.

Er zijn op deze heuvels tien dorpen die de hoogste status hebben verworven in de Beaujolais. Dit zijn de zogenaamde Crus.

De wijnmakers die deze aanduiding mogen voeren, maken hun wijn op de traditionele manier. Het zijn fluweelzachte wijnen, vol sappig rood fruit en zwarte peper.In tegenstelling tot de Beaujolais Nouveaus, winnen deze wijnen vaak juist aan complexiteit door flesrijping.

Buiten de Beaujolais, vinden we nog een klein beetje Gamay rond Tours in de Loire én in de Auvergne. Hier maakt hij samen met de Pinot Noir onderdeel uit van de Saint Pourcain wijn. In dit minuscule wijngebiedje vormen beide Bourgogne-druiven een onverslaanbaar duo van finesse en diepgang (Pinot Noir) en warmte en fruit (Gamay). Gaan ze toch nog gebroederlijk samen door één fles…

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

 

Privacy Preference Center