Grenache Noir is een oude rot in het vak. Al honderden jaren doet hij dienst als de meest aangeplante rode druif van Spanje, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hier wordt hij natuurlijk geen grenache (noir) genoemd, maar garnacha (tinta). Voor het gemak houden we het even bij grenache. Dat grenache zijn roots vindt in het vaak ruige en droge Spanje, is niet zo gek. De druif kan hier namelijk uitzonderlijk goed tegen. Sterker nog; hij hunkert naar de zon die hij hard nodig heeft om volledig te rijpen. Een echte zonaanbidder dus.

Spierballen smaken

Typisch voor grenachewijnen is het ‘spicy’ rode fruit zoals aardbei en framboos en een tikkie witte peper.  In hele hete jaren wordt het fruit zelfs ‘jammig’. Wanneer de wijn zich verder ontwikkelt, kunnen er aroma’s van leer en toffee tevoorschijn komen. Ook heeft de druif een hoge zuurgraad die zorgt voor veel frisheid naast al die powerrrrrr aan smaken.

Succesvol Spaans

Priorat
Priorat: bejubeld rood van garnacha

Hoewel misschien anders doet vermoeden, heeft de druif een dunne schil en bevat hij over het algemeen weinig kleur. Het kunstje zit hem voornamelijk in het beperken van de opbrengsten, waardoor hij toch hele krachtige en geconcentreerde wijnen kan voortbrengen. Dat hebben ze in de Spaanse Priorat goed begrepen. Dit kleine kwaliteitsgebied vlakbij Barcelona, is daarnaast ook nog eens gezegend met zeer oude wijnstokken. Sommigen zijn zelfs meer dan honderd jaar oud! Dit draagt bij aan de complexiteit van de wijn. Grenache heeft dan ook een grote bijdrage geleverd aan het internationale succes van dit gebied.

GSM aan graag

Naast het kleine Priorat speelt hij ook in andere Spaanse wijngebieden een belangrijke rol, zoals in Navarra en Rioja. In laatst genoemde zorgt hij vooral samen met kameraad tempranillo voor grootse dingen. Maar ook in rest van de wereld is er geen andere druif die zoveel staat aangeplant als grenache. In Frankrijk komen we hem vooral tegen in de Zuidelijke Rhône, waar hij vaak onderdeel uitmaakt van de bekende ‘GSM blends’ (grenache, syrah, mourvèdre). Vaak staat hij daar dag en nacht te bakken boven hete keien die overdag de warmte van de zon opvangen en dit ’s nachts weer terug stralen op de druiven. Ook kom je hem veelvuldig tegen in anders Zuid-Franse wijngebieden zoals de Languedoc en Roussillon. [tagline]De liefde voor grenache is ook over gewaaid naar de Nieuwe Wereld. Vooral in Californië en Zuid Australië weten ze met deze oude knar wel raad.[/tagline]

Het beste onder de zon

zonnebaden

Elk nadeel heb z’n voordeel zullen we maar zeggen.

Want door zijn dunne schil en schrale kleur, is hij bij uitstek geschikt voor het maken van mooie, sappige roséwijnen. In hete gebieden zoals het Franse zuiden kan je wel wat verkoeling gebruiken, maar heb je toch temperament en karakter nodig in je glas, naast al die Provençaalse gerechten met lekkernijen uit de zee. Grenache leent zich daar uitstekend voor. De schil is licht van kleur, maar heeft genoeg zuren die welkom zijn om een spannende en sappige rosé te maken.

Sweet baby

rood fruit grenache

Al dat zonnebaden levert de druif veel suikers op. Hierdoor is hij uitermate geschikt om gebruikt te worden in zogenaamde vins doux naturels. Dit zijn ‘versterkte’ en zoete (dessert)wijnen. Tijdens het gisten wordt er wijnalcohol toegevoegd waardoor het gistingsproces stopt, voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol (en koolzuur). Het restant is dus een zoete wijn, met een hoog alcoholpercentage. Een van de bekendste vin doux naturels voor rode wijnen is Banyuls. Nog nooit van gehoord? Banyuls en chocola is een combinatie die je zeker niet snel vergeet…

Een bezig baasje dus die grenache! Hitte bestendig, krachtig, betrouwbaar in blends en geliefd over de hele wereld.

Grenache: een druif met panache!