Een coole dude, die pinot noir. Jezelf onmisbaar maken in Frankrijk’s meest vooraanstaande wijngebieden is één ding. Maar om vervolgens de rest van de wereld te veroveren zonder naast je schoenen te gaan lopen? Pinot flikt het ‘m gewoon. Een delicate druif, met elegant en soepel rood fruit zoals aardbeien, kersen en frambozen. Maar geen gemakkelijke druif. Pinot noir vergt geduld, doorzettingsvermogen en vertroeteling van de wijnmaker. Maar weet de boer de druif in optima forma in de fles te stoppen, dan is het genieten geblazen.

De druif heeft veel te bieden, is modieus en klassiek tegelijk en zijn populariteit onder wijndrinkers groeit nog steeds: pinot noir is the new red !

Pinot Noir2
lekker bakkie pinot noir

Bourgogne baas

Pinot noir vindt zijn roots in de Bourgogne, waar hij al sinds jaar en dag de dienst uitmaakt. Volgens velen doet hij het nergens ter wereld zo goed als hier. Dit komt vooral door het koele klimaat van de streek. Een dunne schil zorgt er namelijk voor dat de druif snel rijp is en te veel zon is aan hem dus niet besteed. Naast het klimaat heeft ook de bijzondere bodem invloed op het succes van de Bourgondische superster. Door aardverschuivingen die ooit plaatsvonden, bestaat deze uit verschillende lagen van onder andere kalkrijke mergel, harde kalksteen en erosiemateriaal.  Door al deze verschillende bodemsoorten is geen enkele pinot noir hetzelfde en  kan de wijn van het ene perceel totaal anders smaken dan die van een aangrenzend perceel een paar meter verderop.

Pinot noir is een echte terroir-vertaler

Wijngaard bodem

Haat en liefde

In de wijngaard hangen de kleine druifjes hutje mutje aan hun stok. Klinkt gezellig, maar hoe compacter de tros, hoe groter de kans op rot en schimmelziektes. In het verleden zorgde dit dan ook vaak voor grote problemen. Door zogenaamd loofwandbeheer (hoeveel en op welke manier je bladeren en de wijnstok laat groeien) heeft de doorgewinterde Bourgogneboer dit tegenwoordig steeds beter onder controle.

Het bescheiden formaat van de druif draagt bij aan de geconcentreerde, sappige smaak van de wijn. Jonge pinot noir heeft een fruitig parfum van frambozen, aardbeien of rode kersen. Door de dunne schil is de wijn meestal zacht met lichte tannines en is bijna nooit diep rood van kleur. Pinot noir die ouder is, ontwikkelt vegetale, hartige en boerse aroma’s; either you hate it, or you love it!

champagne
Champagnedruiven: pinot meunier / pinot noir / chardonnay

Grensverleggend lekker

Ten noorden van de Bourgogne steelt pinot noir niet in zijn eentje de show, maar is hij een onmisbaar element in Frankrijk’s bruisende trots: de Champagne. Als toevoeging op chardonnay en pinot meunier geeft hij body, lengte en structuur aan de wijn.

Buiten Frankrijk komen we hem ook veelvuldig tegen. Het dichtstbij huis vinden we hem in Duitsland onder de alias spätburgunder. Hij is de derde aangeplante druif van het land en wint nog steeds aan populariteit. Hoewel de meeste spätburgunders een lichte, fruitige stijl hebben,  wagen Duitse wijnmakers zich de laatste jaren ook steeds meer aan houtgelagerde, volle wijnen. En wat ons betreft mogen ze deze trend gerust voortzetten.

spätburgunder masters

In de ‘NieuweWereld’ heeft pinot noir zijn faam mede te danken aan de film Sideways uit 2004. Het verhaal gaat over twee vrienden op wijntour door Santa Barbara, Californië. De kaskraker die werd bekroond met zowel een Oscar als een Golden Globe, is een regelrechte ode aan pinot noir en veroorzaakte een grote toename in de aanplant van de druif. De boeren aan de westkust van de VS hadden wel even nodig om het kunstje te leren; door de pinot aan te planten in te warme gebieden, rijpte hij te snel zonder alle mooie smaken te ontwikkelen. Dit resulteerde in een rode wijn met vooral heel veel zoet gebakken fruit. Inmiddels weten ze wel beter en zoeken ze het in relatief koele gebieden als Carneros en Sonoma. Ook in Chili, Zuid-Afrika en Australië wordt er met de Pinot behoorlijk aan de weg getimmerd.

nieuw zeeland pinot noir
Lord of the Grapes

De top ‘non-Burgundian’ pinot noirs komen zonder twijfel uit Nieuw-Zeeland. Hoewel je er verschillende stijlen tegenkomt, is het typische sappige rode fruit altijd in overvloed aanwezig. Doordat de zon er toch behoorlijk schijnt, bevatten deze pinots vaak wat meer alcohol.

The pinot-noir-smile

Ook aan tafel zien veel wijndrinkers de druif graag aanschuiven. In combinatie met parelhoen of een paddenstoelenrisotto bijvoorbeeld. Maar ook als je uitgaat kan je gerust een glaasje pinot noir bestellen. Een tikkie koel gedronken, lekker fruitig  en met een 100% geen-gekleurd-gebit-garantie.

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

 

 

 

Privacy Preference Center