Bekend maakt onbemind, zegt men. Helaas geldt dit ook voor de Riesling nog altijd een beetje. Doodzonde vinden wij! Vooral omdat de druif bij het grote publiek bekend is geworden door de Duitse zoete bulkwijn uit de jaren ’80. Iets waar de riesling van nu absoluut niets meer van weg heeft. Niet voor niks wordt hij ‘de koning onder de druiven’ genoemd. Hoog tijd om deze druif te herontdekken!

Lieber nicht

Box of Wine

Bij veel mensen roept Riesling nog altijd associaties op met een fenomeen uit de jaren ’80 en begin jaren ’90, met als bekendste voorbeeld de ‘Liebfraumilch’. Zoete witte wijn die uit plastic literpakken werd geschonken. Tja..dan moet er behoorlijk wat damage control worden verricht, wil je hier overheen komen. Riesling en zijn wijnmaker doen hiervoor hun uiterste best én met succes.

Zoet en zuur

De druif bezit van zichzelf een aantal zeer goede eigenschappen. De belangrijkste is zijn hoge zuurgraad. Doordat zuren de wijn conserveren, kunnen zelfs de meest bescheiden rieslings vaak lang ouderen. Zo wint de wijn aan complexiteit. Wie het geduld kan opbrengen, zal worden beloond met ontwikkelde aroma’s van honing, noten, rook en soms petroleum. Dit laatste klinkt misschien niet voor iedereen aantrekkelijk, maar Die Hard Rieslingfans worden al wild bij de gedachte aan deze typische geur.

de koningsdruiven van Kirchberg de Barr
de koningsdruiven van de befaamde Kirchberg de Barr

Daarnaast is de Riesling een echte terroirdruif; afhankelijk van zijn locatie, zorgt hij voor totaal verschillende wijnen.

In koele gebieden zoals in de Duitse Moezel, maakt men vooral frisse Rieslings met aroma’s van druif en appel. Het hoge natuurlijke zuurgehalte wordt vaak in balans gebracht door er een tikkeltje suiker aan toe te voegen. Druiven die later worden geoogst of in warmere gebieden staan aangeplant, zoals in de Elzas, Oostenrijk of Clare Valley in Australië, zorgen voor droge wijnen met vaak meer body en aroma’s van citrus en perzik. Naast hoge zuren beschikt de wijn dus ook over een bijzondere dosis aromatisch fruit. Dit zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en zuur.

Delicate laatbloeier

Riesling rijpt laat. Dit maakt hem heel geschikt voor het proces van ‘edele rotting’: een veelvuldig toegepaste techniek voor het maken van dessertwijnen. Doordat de druiven langer blijven hangen dan normaal, worden ze aangetast door een schimmel. Niet de bedoeling zou je zeggen, maar dat is het dus juist wel! Deze schimmel zorgt ervoor dat de druif bijna al zijn vocht verliest en als een verschrompeld rozijntje aan de stok blijft bungelen. Dat klinkt voor geen meter, maar de smaak is waanzinnig en zeker het proberen waard! Vooral in Duitsland en Australië maken ze hier de mooiste dessertwijnen van.

Prima tafelgast

Big Australian Dinner

Ook aan tafel biedt riesling tal van mogelijkheden. Door zijn frisse zuren biedt hij tegenwicht aan al het geweld uit de Pfalzer en Elzasser keuken (zoals patés, varkensvleesgerechten met zuurkool en volle kazen), maar ook in de Aziatische keuken doet ie ’t erg goed. Het vaak aanwezige zoetje past perfect bij weelderige gerechten en kruiden uit de Indische of Kantonese keuken. Daarnaast is het een dankbare begeleider van asperges en sushi. Maar ook zonder spijs, staat hij absoluut zijn mannetje. Een glas stuivende riesling als aperitief brengt de smaakpapillen in uiterste staat van paraatheid.

[tagline]Een multitalent dus, die Riesling.[/tagline] De hoogste tijd om je laatste schepje vooroordelen over boord te gooien en hem een welverdiende kans te geven. Wedden dat je overstag gaat?

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

Privacy Preference Center