[intro]Even Sauvignon Blanc moe? Of alle Pinot Grigio’s wel gezien en geproefd? Dan is het misschien tijd voor een tête-à-tête met deze aromatische eilandbewoner. Meet Mr. Vermentino. Inheems en origineel, maar met een naam die toch makkelijk in de kamers van het geheugen blijft hangen. In de middeleeuwen door Spanjaarden aan Sardijnse wal gezet, maar inmiddels volop te vinden op terrasjes en wijnkaarten op het Europese vaste land. Terecht ook. Want elke avontuurlijke drinker goes nuts voor deze frisfruitige mooiboy met z’n nootachtige trekjes.[/intro]

Vermentino maakte meerdere malen in zijn leven de oversteek naar het vaste land en kreeg vrijwel overal moeiteloos een visum

Paspoort

Vermentino, Favorita, Pigato en Rolle. Verschillende namen, dezelfde druiven. Aliassen, dubbele nationaliteiten en naturalisatie zonder afstandsplicht. In de wijnwereld is het schering en inslag en wordt er schappelijk tot zeer schappelijk omgesprongen met migratie-issues. Ook Vermentino maakte meerdere malen in zijn leven de oversteek naar het vaste land en kreeg vrijwel overal moeiteloos een visum.

De druif is in meerdere Italiaanse gebieden aangeplant maar de beste resultaten zijn afkomstig uit Sardinië. De wijnbouw op dit ontdekkingseiland van obscure druivenrassen werd rijkelijk beïnvloed door het komen en gaan van Byzantijnen, Arabieren, Spanjaarden en uiteindelijk Italianen.  Granieten bodems, hete zomers en een verfrissende koele zeewind zorgen hier voor een ultieme intense vermentinostijl. In ieder geval intens en kwalitatief genoeg om garant te staan voor de enige D.O.C.G. van het eiland.

iets meer chardonnayish.

Corsica

Buureiland Corsica (foto) koestert de witte druif ook en de ‘o ‘ in Vermentino wordt hier vervangen voor een ‘u’. Het zou me niks verbazen als Napoleon bij deze naamsverandering ook een klein vingertje in de pap had. Maar net als de kleine korporaal bleek ook de druif te ambitieus voor het eiland. Inmiddels staat Vermentino aangeplant in verschillende delen van Italië, zoals in Piemonte waar hij Favorita wordt genoemd. Zuid-Franse kustbewoners bestellen ‘un verre de Rolle’ en ten opzichte van de Italiaanse is de Franse stijl iets romiger en un petit peu chardonnayish.

Maar het is juist die Sardijnse stijl waarmee hij hoge ogen gooit. Citroenen, rijp fruit, noten en een tikje kruiden. [tagline]Lekker naast een schelpdier, of als startschot van de avond tijdens het aperitief.[/tagline] Onderzoek wijst trouwens uit dat Vermentino nauw verwant is aan de Malvasia druif, die op zijn beurt weer afkomstig is van één of ander boomloos landschap op de Peloponnesos. Wat wel nuttig is om te weten, is wat je smaakwise kan verwachten. En dat is een hoop frisfruitige gezelligheid in je glas.

 

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]