Op slechts een half uur rijden vanaf het centrum van Barcelona, ligt het wijnhuis Alta Alella. Sinds 28 jaar verbouwt Josep Maria Pujol-Busquets hier unieke biologische wijnen, samen met zijn dochters Mireia en Georgina. De familie maakt bijzondere natuurwijnen en natuurlijke Cava’s op de terrasvormige wijngaarden rondom hun familiehuis. Wij gingen langs en kregen een kijkje achter de schermen bij ons favoriete Cavahuis – Alta Alella.

Alta Alella, het verhaal achter de Cava

Bij de grote poort, na een lange zandweg, staat dochter Mireia ons op te wachten. Ze groeide op tussen de wijnranken en na het afronden van haar studie Organic Agriculture is zij nauw betrokken bij het familiebedrijf. Ze neemt ons mee langs de wijngaarden tegen de steile hellingen richting zee. Hier staan duizenden druivenranken van de zon en de koele wind uit zee te genieten op een unieke ‘Sauló’ ondergrond. Dit is een samenstelling van graniet en zand, die de wijnen van een bijzondere mineraliteit en frisheid voorziet.
Grapedistrict-Alta-Alella-Saulo
De typische Sauló ondergrond

Het grootste deel van de wijngaarden is aangeplant met de Xarel-lo, die ze daar de Pansa Blanca noemen. Deze druif vormt de basis van hun stille wijnen en Cava’s. Verder staat er nog Chardonnay aangeplant, maar onder andere ook Syrah, Mataro (Monastrell) en natuurlijk Garnacha. Alle wijnen die het wijnhuis produceert zijn biologisch. Alta Alella heeft ook een dependance, Celler de les Aus, waar ze hun natuurwijnen maken, zonder toevoeging van sulfiet, suiker en additieven. Hier komt dus ook onze Bruant vandaan.

Kwaliteit boven kwantiteit

Eenmaal in de wijnkelder aangekomen lopen wij tegen een gigantische muur van flessen Cava aan. Elke fles vertrekt pas uit de kelder op het moment dat deze wordt verkocht. Dit kan dus 12 maanden zijn, of nog langer… Toch is Alta Alella de laatste jaren juist wat gekrompen wat betreft productie, hoewel de wijnen elk jaar weer populairder worden. Alta Alella had eerst een contract met de Zweedse overheid, die de wijnmarkt in het hele land reguleert. De Zweden hadden een té grote vinger in de pap, en dat ging ten koste van hun identiteit en kwaliteit. Het contract werd niet verlengd zodat de focus weer volledig ligt op det kwaliteit wijn, op de manier zoals ze dat zelf willen.
Grapedistrict-Alta-Alella
Tjalling met Mireia in de wijngaard
Tijdens de lunch worden de allerlekkerste tapas uit de keuken getoverd, inclusief waar we ook voor komen: Cava! Na alles geproefd te hebben zijn we er unaniem over eens: Alta Alella maakt de beste Cava van Spanje. Wij niet de enige met deze mening, want Alta Alella is met slechts 8 andere producenten gekozen om een ‘Cava de Paraje Calificado’ te maken, de nieuwe classificatie van de allerbeste Cava’s van Spanje. Ook staat hun Bruant Cava op de kaart bij veel restaurants met Michelinsterren; zoals El Celler van Roca (3 sterren) in Girona, Fat Duck (3 sterren) in Londen en Central (ook 3 sterren) in de culinaire hoofdstad van de wereld Lima in Peru.
Het afscheid valt ons zwaar, gelukkig hebben wij de Bruant in ons assortiment en kunnen we van hun nieuwste aanwinst genieten – de Tallaretta, een nét zo bijzondere natuurrosé.
Hasta luego y gracias, Mireia!
Al onze wijnen komen van échte wijnboeren en kleinschalige familiebedrijven, die met al hun kennis een aandacht aan een uniek product werken. Ben jij ook zo benieuwd naar hun persoonlijke verhaal en geschiedenis? Lees alles op onze wijnboerenpagina!