117 jaar oud. Afgelopen week overleed Misao Okawa, de oudste vrouw ter wereld. Ondanks de eventuele puike notatie in het Guinnes Book of Records, zal menigeen waarschijnlijk toch de voorkeur geven aan een vertrek op iets jongere leeftijd.  Want heel erg oud worden is geen sinecure. Aftakeling, verschrompeling en andere vervallen toestanden: een mens blijft graag jong. Bij wijngaarden is het anders. Daar geldt: old is gold. Want wijn van oude druivenstokken is complexer en toont meer karakter. En dat is zeker geen kattenpis. Dus van een oude stok moet je ’t leren, want in wijnland telt: goud van oud!

Aanzienlijk oud

In principe heeft elk wijnland een paar gebieden waar oude stokken staan aangeplant, al verschilt de term ‘oud’ nogal per land (soms zelfs per streek). Dit is omdat er geen duidelijke afspraken voor zijn gemaakt, laat staan een wetgeving. De ene wijnboer noemt een perceel van 20 jaar al oud en de andere producent stuurt een wijnplant pas op 80 jarige leeftijd achter de geraniums.

de ene bejaarde is de andere niet
de ene bejaarde is de andere niet

Wat wel vast staat is dat een wijnplant na een jaar of vijfentwintig in groeikracht en productie begint af te nemen, dus dit zou een mooie grens kunnen zijn, maar het blijft een beetje ‘vertrouwen op de blauwe ogen van de wijnmaker’. Elk land heeft z’n eigen benaming voor ‘wijn van oude stokken’ en de wijnmaker is er maar wat trots op, dus vaak staat dit prominent vermeld op het etiket. Vieilles vignes, old vines, viñas viejas, alte reben (de enige zonder ‘v’) en vecchie vigne, allemaal serieuze senior citizens. Ouderdom bij wijngaarden staat hoog aangeschreven en mensen leggen er graag geld voor neer. Waarom eigenlijk?

Vieilles vignes, old vines, viñas viejas, alte reben  en vecchie vigne, allemaal serieuze senior citizens.

Betere bodems

aards_720

Omdat wijn afkomstig van oude stokken geassocieerd wordt met kwaliteit. Naarmate de wijnplant ouder wordt groeien er minder druiven aan de stok, maar de druifjes die er nog hangen zijn wel geconcentreerder en hebben een betere balans. Maar het is niet alleen de leeftijd van de stok die een grote rol speelt, ook de bodem waarin hij aangeplant staat is van vitaal belang. Wijnplanten houden van een gematigd klimaat (niet te warm, niet te koud) en er moet altijd water in de buurt zijn (regenwater of irrigatiewater). Maar niet te veel. De druivenplant moet een beetje zijn best kunnen doen en laten zien uit welk hout hij gesneden is.

Goede wijnbouwbodems wateren dan ook snel en diep af, waardoor de wortels diep moeten reiken om water en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bij wijnstokken op leeftijd is dit wortelsysteem uitgebreider en weidser vertakt waardoor er een (nog) grotere diversiteit aan voedingstoffen uit de bodem kan worden gehaald.

Vooral wanneer de bodem uit verschillende soorten bestaat. Jonge wijnstokken zijn zeer productief, maar ook grillig van kwaliteit en ‘jaarganggevoelig’. Bij oude stokken is dit veel meer constant. Ondanks zijn hoge leeftijd is de bejaarde wijnstok niet nukkig, maar meer relaxt en betrouwbaar. Als een oude wijze man in berusting die nog één keer de wereld wil laten zien wat hij in zich heeft.

Old school

old vine
100 jaar oude Zinfandel in Californië

En als hij door de wijnboer vertroeteld wordt, dan heb je ook wat. Diepgang (smaakontdekking na smaakontdekking) en complexiteit. Geen alledaagse doorslurper, maar een wijn om serieus van te genieten. Staar je alleen niet blind op die oudjes, want vieilles vignes op het etiket geeft niet automatisch garantie op lekkere wijn. Bovendien kan de term ‘vieilles vignes’ misleidend zijn, omdat er dus wereldwijd geen officiële  betekenis aan gegeven wordt. Maar over het algemeen is een wijn van een belegen stokkie zeker een greep van het schap waard.

[tagline]Maar hoe oud is oud eigenlijk? Vijftig jaar? Honderd jaar?[/tagline] Spaanse gebieden zoals Priorat (Catalonië) , Rias Biaxas in het noordwesten en Calatayud in het warme zuiden staan bekend vanwege hun wijngaarden van hoge leeftijd. Sommigen zelfs meer dan tweehonderd jaar oud. In Barossa Valley down under zijn de ‘old vines’ onderverdeeld in vier categorieën, met de ‘Barossa Ancestor Vine’ als nestor. Wijnstokken van 125 jaar en meer. De oudste wijngaard van dit gebied dateert uit 1843. Da’s pas old school.

Erin geluisd

Het is trouwens niet geheel toevallig waarom er in Nieuwe Wereldlanden vaak hele oude wijngaarden te vinden zijn, in tegenstelling tot Europa. Dit heeft te maken met de allesvernietigende druifluis (Phylloxera).  Dit kleine beestje verwoestte in de 19de eeuw talloze wijngaarden in Europa. In Frankrijk alleen al bezweek na 1870 ongeveer 70% van alle planten. Geen wonder dus dat er maar weinig wijngaarden van voor deze periode te vinden zijn. Nieuwe Wereldlanden zoals Australië bleken resistent voor de killer.

Vieilles vignes. Ze zijn er in verschillende geuren en kleuren en voor elke portemonnee is zeker een bijzondere grijsaard te vinden. Echter blijft de gezegende leeftijd van 117 jaar toch wel een unicum. Misao Okawa wees het bereiken van deze hoge leeftijd toe aan:  ‘goed eten en genoeg slapen’. Het zou me niks verbazen als daar ook af en toe een goed glas wijn bij kwam kijken.

 

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]

Privacy Preference Center