Pét Nat: spontane zomertrend

Stel je houdt van bubbels en wilt wat nieuws proberen onder de zon. Want prosecco’s zijn lekker, cava’s heerlijk en champagnes zalig, maar die ken je van buiten (en vooral van binnen). Je bent toe aan iets anders. Iets verrassends. Iets onderscheidends. Welnu, het kan. Lees mee over de bubbelrevolutie die ‘Pét Nat’ heet.

Russisch roulette

Pét Nat is de afkorting van Pétillant Naturel en is de nieuwe hoofdrolspeler in een bubbelniche met fans over de hele wereld. Inderdaad het bruist (want: pétillant) en het staat dicht bij de natuur. Heel dicht zelfs.

Pét Nat is een zogenaamde vin naturel.

Wijn zonder opsmuk. Gemaakt van kakelgezonde druiven die in zo’n goede conditie verkeren, dat toevoeging van zwavel niet nodig is. Daarnaast wordt er tijdens het gistingsproces alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gistcellen. Dat klinkt aantrekkelijk (en logisch, want waarom maakt niet iedereen zijn wijn zo?), maar is allesbehalve makkelijk. Wijnmakers spreken zelfs van wijn maken á la Russisch roulette. Gokken dus.

Zo simpel

Het heeft onder andere te maken met de manier waarop de bubbels verkregen worden. Dit gebeurt volgens de méthode ancestrale (klinkt oud, is het ook). Ancestrale verwijst naar het woord ‘voorouders’. Een simpele productiemethode, bijna uitgestorven door de komst van commerciële gisten, koeltechnieken en de goesting van drinkers naar heldere wijnen. Champagne bijvoorbeeld (maar ook cava en crémant) wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. Hierbij vindt een tweede gisting plaats in de fles en worden suikers en gisten door de wijnmaker toegevoegd.

Kroon op het werk

Een Pét Nat daarentegen kent geen toevoegingen. Hij is, zoals ie is. Nadat de druiven zijn geperst, fermenteren deze met natuurlijke gisten in een afgesloten tank. Halverwege het gistingsproces  word het sap echter in een fles gestopt en afgesloten met een kroonkurk (samen met een kunstig etiket hét herkenningsbaken van een Pét Nat). De gisten die suikers omzetten in alcohol en koolzuur, voltooien hun werk in de fles en het lichte en tintelende koolzuurgas blijft opgesloten. Bovendien wordt het gistbezinksel (de zogenaamde lie)  niet verwijderd, waardoor de wijn troebel blijft.

Tegen de stroom in

Het proces is onvoorspelbaar en daarom allesbehalve mainstream.

Een echte nichewijn met een ongepolijst, puur en origineel karakter.

Van chardonnay tot gamay, van droge aperitief tot verleidelijke dessertwijn: je komt de Pét Nat in verschillende gedaanten op veel wijnkaarten tegen. Ook bij sommeliers geniet de bubbelwijn populariteit. Net als bij zonaanbidders. Want door het lage alcoholpercentage blijft het verantwoordelijk bijschenken geblazen.

En da’s wel zo lekker. Want het frisse en spontane karakter van deze bubbelwijn is precies wat je nodig hebt de komende weken.

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in