Picpoul de Pinet. Het zou kunnen dat je nog nooit van deze druif hebt gehoord, maar hij is zeker het ontdekken waard. Want deze Zuid-Franse lip-prikker van bloemen en citrusfruit is vriendelijk, opwekkend en je grootste vriend naast een schaal mosselen of oesters.

Picpoul of piquepoul [uitspraak piek-poel] is eigenlijk de familienaam van drie druiven: picpoul gris, picpoul noir en de picpoul blanc, maar negen van de tien keer wordt de laatste bedoeld. De andere gezinsleden worden veel minder aangeplant en die kom je dus niet heel snel tegen. De witte variant dus wel en dan met name rondom de Middellandse Zee in de Franse Languedoc en een beetje in de zuidelijke Rhône. Hier maakt hij deel uit van de dertien(!) verschillende druivenrassen die zijn toegestaan voor het maken van Chateauneuf du Pape. Voor wijnfans een niet geheel onbekende wijn.

Maar aan het prachtige bassin van Thau aan de Middellandse Zee voelt de druif zich het meest thuis.

bassindethau

Het is de grootse lagune van de Languedoc en bekend om haar vele oester- en mosselkwekerijen. De kwekerijen liggen daar als volkstuintjes net onder het wateroppervlak. Grenzend aan dit binnenmeer ligt de plaats Pinet, die zijn naam verleende aan de bekendste wijn gemaakt van picpoul blancdruiven: Picpoul de Pinet. Bloemen, citrusfruit en een fris en prikkelend karakter typeren deze wijn. De aanwezige vriendelijke zuren zijn meteen ook een van de grootste redenen van het succes van de druif. Hence the name ‘picpoul’ dat lipprikker betekent in het Occitaans dialect.

De gelukkige relatie tussen zee en wijn wordt ook nog eens benadrukt door de slanke en bijzondere fles, de “Bouteille Neptune”. Met dansende golven op de flessenhals wordt de wijndrinker eraan herinnerd dat de inhoud goed samen gaat met visjes en schaal- of schelpdieren uit de zee. En dan mosselen in het bijzonder. Maar ook de kaasfonduepan ziet graag een flesje Picpoul de Pinet naast zich staan. Heb je nu écht iets te vieren? Drink dan deze mousserende Piquepoul (dialect, don’t worry, zelfde druifje…) bij oesters van de visboer! Mogen wij ook komen?