[intro]De oogsttijd is het absolute moment suprême na een jaar lang hard werken. Menig wijnboer wordt tijdens deze plukperiode minstens één tint grijzer, want het is stressen geblazen. Maandenlang is er in de wijngaard hard gewerkt, geploeterd en gezwoegd, om alle druiven in topconditie te krijgen voor de best mogelijke wijn. Want wat je zaait, zal je oogsten. Maar of elke wijnboer daadwerkelijk loon naar werken krijgt hangt van veel factoren af.[/intro]

Wijnboer

Is de tijd rijp?

Dat is de question jambon. Het exacte oogsttijdstip bepalen blijft een wonderlijke combinatie van timing, ervaring en geluk. In Europa wordt rond september volop geoogst en op het zuidelijk halfrond ongeveer vanaf maart. De keuze om te beginnen is afhankelijk van het soort druivenras, de rijpheid van de druiven, de weersverwachting en de wijnstijl die de wijnmaker voor ogen heeft.

Gimme some sugar

Druiven moeten een ideale rijpheid hebben, want de beste druiven leveren de beste wijn. Dit wordt bepaald aan de hand van het suikergehalte (dat stijgt in de weken voor de oogst), het zuurgehalte (dat daalt) en de rijpheid van de schil.

Blijft het droog?

Is de conditie van de druiven optimaal, dan kan er begonnen worden met plukken. Zolang het maar niet gaat regenen. Want een plensbui heeft een negatieve invloed op de suikerhuishouding van de druiven en vergroot de kans op rot en schimmels.

Fingerspitzengefühl

Oogsten gebeurt steeds meer machinaal, maar kwaliteitsbewuste wijnboeren plukken nog met de hand. Dit is veel arbeidsintensiever, maar beter voor de druiven. Deze blijven zo mooier intact en in de wijngaard kan er al geselecteerd worden op goed of slecht fruit. Het daadwerkelijke plukken gebeurt trouwens met een snoeischaartje en is dus eigenlijk meer knippen.

Keep it cool

Nacht Plukken

Het is heel belangrijk dat de druiven in goede conditie de kelder bereiken. Onbeschadigd en niet blootgesteld aan hitte. In warme klimaten wordt er met behulp van grote schijnwerpers vaak ’s nachts geplukt. Dan is het buiten een stuk koeler. Zo behouden de druiven hun primaire fruitsmaak en wordt een te vroege gisting voorkomen.

Ballotage

Eenmaal aangekomen bij de wijnmakerij wordt elke druif nog één keer grondig geïnspecteerd. Dit gebeurt aan een grote sorteertafel op een lopende band. Daarna gaat de wijnmaker met de druiven aan de slag en begint het vinificatieproces in de kelder.

Zitten de zware oogstinspanningen erop, dan is het eindelijk tijd voor een kleine party. In de meeste wijngebieden barsten dan ook volop wijnoogstfeesten los. Work hard but play harder!

WineFestival

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

[mc4wp_form]