Proef de nieuwe jaargangen met Erik

Elk jaar rond deze tijd kunnen wij ons geluk niet op. Na veel proeven en beoordelen is er weer een flink aantal wijnen door onze strenge ballotagecommissie en proefpanel gekomen. In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garantie voor de toekomst. Daarom proeven wij weer elk jaar weer de nieuwe jaargang van onze wijnboeren. Het komt dan ook wel eens voor dat wij afscheid moeten nemen van een wijn omdat het nieuwe jaargang tegenvalt. Gelukkig was 2020 een goed jaar voor veel wijnboeren, ondankseen slechte afzetmarkt vanwege het wegvallen van de horeca. Daarom nam ik de proef op de som en trok vijf van mijn favorieten open om te proeven wat  2020 allemaal te bieden heeft!

Wat maakt of kraakt een nieuwe jaargang?

Er zijn ontelbaar verschillende factoren waar een wijnboer wakker van kan liggen. De belangrijkste factor is het weer. Niet genoeg zonuren in de zomer betekent vaak onrijpe en zure druiven. Ook kan regen voor de oogst roet in het eten gooien. Hierdoor zuigen de druiven als het ware te veel water op en kan de wijn uiteindelijk dunnetjes overkomen. Slechte kwaliteit van de druiven proef je dus ook uiteindelijk in de wijn. Wijn is een natuurproduct, dat elk jaar weer anders smaakt omdat de condities elk jaar weer anders zijn.

Nieuwe jaargang Torre Vinaria Pecorino

Dit is elk jaar weer één van mijn favorieten om in de zon te drinken. De Pecorinodruiven van wijnmaker Gianni Pasquale staan vol op in de zon in het zonnige midden van Italië, de Abruzzen. Vanwege de frisse zeewind vanuit de Adriatische Zee ontwikkelen zijn druiven ook veel frisse, bijna ziltige, aroma’s. Ontzettend lekker bij pasta vongole; mijn zomerse signature dish! 2020 was een nog zonniger jaar dan 2019. Dat proef je! Naast het doordrinkbare citrusfruit dus ook fruit van gele appels en perzik. Zou hij ook gegrilde gamba’s met veel knoflook aankunnen dit jaar? Daar komen we maar op één manier achter!

Grapedistrict_nieuwe_jaargangen_bodegas_piedra_cantadalNieuwe jaargang Bodegas Piedra Cantadal Joven

Wijnmaker Gonzalo zet niet voor niets grote kiezels op het etiket van zijn Tinto de Toro. Deze stenen houden de hitte van de dag goed vast en zorgen ervoor dat zijn druivenranken er ook ‘s nachts warmpjes bij staan. Dit zorgt er voor dat zijn druiven vroeg in het seizoen rijp worden. De zomer van 2020 was in Spanje warm, heel warm. Daarom moest Gonzalo dit jaar eerder oogsten. Zo zorgt hij er voor dat zijn druiven niet overrijp worden en ook spannende zuren weet te behouden. Dat proef je ook écht terug in zijn wijn. Hij is frivoler en minder log dan zijn 2019. Naast de sappige rode kersen van vorig jaar dus ook frisse bosbessen en granaatappel. Wijncriticus Harold Hamersma gaf de 2019 een 8,5, ik geef de 2020 een dikke 9!

Grapedistrict_nieuwe_jaargangen_macon-igéNieuwe jaargang Domaine Normand Château London

Dit is witte Bourgogne zoals je misschien niet van de Bourgogne gewend bent. Deze Chardonnay van Alain Normand valt op omdat hij nul komma nul houtrijping heeft gehad. Geen vette of boterige stijl Chardonnay dus, wel een hele volle. De druiven van Alain staan namelijk helemaal in het zonnige zuidelijke gedeelte van de Bourgogne, tegen de grenzen van de Beaujolais aan. Kenners beweren dat 2020 een uitzonderlijk jaar was in de Bourgogne. Een milde zomer, lichte vorst in mei – maar zonder gevolgen, nauwelijks regen en veel zomerzon. Alain kon zijn geluk niet op! Je proeft dat zijn Château London al flink op dronk is. Jonge witte Bourgogne kan bij binnenkomst nog wel eens een beetje te jong zijn en baat hebben bij flesrijping. Deze is tiptop in orde en zal iedere Chardonnayliefhebber belonen met een verfijnde en spannende aroma’s, zonder die overdreven houtrijping.

Grapedistrict_nieuwe_jaargangen_arca_nova_vinho_verdeNieuwe jaargang Arca Nova Vinho Verde

Wanneer je ooit op vakantie bent geweest in Portugal, heb je vast goede herinneringen aan dat zonovergoten strandterras met venusschelpjes in peterselie en een ijskoude VInho Verde. Dit jaar hoef jij Nederland niet meer uit om die herinnering wederom te beleven. Dit is Vinho Verde zoals hij hoort te zijn. Jong, frivool en met een lichte sprankeling. Ietsje frisser nog dan zijn voorganger. Groene Granny Smithappeltjes, citroenzest en dat zomerse koolzuurbelletje. Gevaarlijk lekker! Gelukkig zit hij net als zijn voorganger nog steeds op 10,5%. Een glaasje extra is dus niet zo erg.

Grapedistrict_nieuwe_jaargangen_pfannebecker_roséNieuwe jaargang Pfannebecker Rosé

Volgens mijn eigen tradities trek ik altijd de eerste rosé van het jaar pas open met koningsdag. Omdat koningsdag dit jaar wederom een ‘woningsdag’ was, brak ik maar met mijn eigen tradities. Gelukkig heeft mijn favoriete rosé met een fel oranjekleurig etiket! Kom ik toch nog een beetje in de stemming. Dat dit mijn favoriete rosé is, onderstreept wijnmaker Max Pfannebecker dit jaar wederom. Naast rijpe aardbeien, moerbessen en granaatappel – proef je ook een dorstlessend versgeperst limoentje. Poeh hé! Dit is de rosé die ik net als vorige jaren ga drinken in het Oosterpark. Dan neem ik mijn BBQ mee voor een gegrilde dorade. Mindblowing! Dat wordt oppassen met de inname in de brandende zon deze zomer…

Wil jij nu zelf de proef op de som nemen? Kom dan langs in één van onze winkels en kijk of jouw favoriete wijn inmiddels ook overgegaan is op een nieuw jaargang of haal in één keer de proefdoos met flink wat nieuwe jaargangen is huis en oordeel zelf!