“Collector’s item bij Grapedistrict. Aanbevolen voor wie van ongetrouwde dochters en high-end, biologische gemaakte niche-Ribera’s houdt uit een erg goed jaar voor de regio.”

Dominio Basconcillos – 9 van de 10 punten in de Grote Hamersma 2018, wij bij Grapedistrict zijn apetrots!

Langs de oevers van Noord-Spaanse rivier Duero is het maken van wijn een flinke uitdaging. Dikke winterjassen en zonwerende strohoeden wisselen elkaar snel af want “bij ons 9 maanden winter en 3 maanden helse hitte”! Gelukkig weten de vroeg rijpende Tempranillodruiven door deze extreme temperatuurverschillen hun stoere en complexe aroma’s te ontwikkelen. Deze omstandigheden maken Ribera del Duero één van de beste Spaanse wijngebieden. Het is ook niemand ontgaan dat de regio in 2012 door het prestigieuze Wine Enthusiast Magazine werd uitgeroepen tot ‘Wine Region of the Year’. Na vele glazen proeven zijn wij daar nog steeds van overtuigd…

José Basoncillos is zo’n bikkel uit de Ribera. Dagelijks werkt hij samen met zijn twee dochters Maria Jose en Carmen goedgemutst in deze beruchte en barre omstandigheden. Pas in 2000 zijn zij van start gegaan en al sinds 2004 zijn zij trotste eigenaar van het Europese Biologische Certificaat! José en zijn dochters laten niets aan het toeval over en checken bij binnenkomst de druiven met het blote oog op rijpheid. Zo garanderen zij de allerbeste kwaliteit van hun wijn. Het resultaat mag er dan ook zijn; een stevige donkerrode knaller, die met zijn zwarte-bessen-fruit, fluweelzachte tannine en boterzacht vanillehout niet zou misstaan op elke goed gedekte tafel. De wijn rijpt minstens 12 maanden op Frans eiken in de kelders van José’s wijnpaleis en wordt pas na 1 oktober van het tweede jaar verkocht. Het is dan ook daarom dat José de classificatie ‘Crianza’ op zijn fles mag voeren.

José Basconcillos met zijn dochters Maria Jose en Carmen
José Basconcillos met zijn dochters Maria Jose en Carmen

Zo’n stevige gerijpte fles Tempranillo laat zich natuurlijk perfect matchen bij een borrelplank, charcuterie of een Spaanse tapas. Met het Kerstdiner in het achterhoofd denken wij liever grootser! Jouw gegrilde lam, rund of reerug kan namelijk ook best zo’n flinke Ribera aan. Zet ‘m even een kwartiertje in de deur van je koelkast om hem tot 16-18 graden te koelen (met de kachel of haard aan is kamertemperatuur niet echt meer van toepassing). Ben je toevallig eigenaar zijn van een decanteerkaraf? Schenk hem gerust over en hang gelijk je neus er boven. Feliz Navidad! Ook van José en zijn dochters!

Nog niet overtuigd? Kom deze Ribera proeven in één van onze winkels. Wij proeven natuurlijk graag met je mee…