Rode wijn drink je op kamertemperatuur

Rode wijn en kamertemperatuur. Een gelukkig huwelijk zou je zeggen, maar niets is minder waar. Want de gemiddelde huiskamertemperatuur anno twintig veertien ligt meestal rond de 21 graden Celsius en dat is toch echt ‘too much’ voor rode wijn. De wijn wordt dan log en alcoholisch. De verfijning wordt er als het ware uitgezweet. En dat is zonde.

De stelling stamt uit de tijd dat men thuis nog geen centrale verwarming had en waarbij de temperatuur in de huiskamers dus een stuk lager lag. Zo rond een graadje of achttien. Een prima temperatuur voor serieus en vol rood met veel tannine, maar net even te warm voor de meer soepele jongens van alledag (deze mogen op een graad of 14 á 15). Ook zijn er genoeg druiven die vrolijke en speelse rode wijnen voortbrengen die graag eerst even de koelkast van binnen zien voordat ze in het glas gaan. De bekendste zijn gamay en pinot noir. Maar ook genoeg Duitse en Italiaanse druivensoorten doen het goed tussen de 10 tot 12 graden. Hoe meer tannine een wijn heeft, des te warmer deze gedronken mag worden. En weet je het niet zeker, speel dan op safe en begin koel. De wijn warmt altijd op in je glas, terugkoelen kost meer moeite.

–> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in

2 reacties Rode wijn drink je op kamertemperatuur

 1. Ricard

  Licht gekoelde rode wijn is al jaren mijn favoriet. Daarom dank voor je artikel, want ik moet nog te vaak tegen eigenwijze “kenners”, die alleen (te warme) rode wijn blieven,
  ingaan ;-).

  1. Ed Vliex

   Ricard,

   Je zegt het zelf; licht gekoelde wijn is jouw!! favoriet. Andere (volgens jou) “eigenwijze kenners” genieten van iets warmere wijn. Respecteer ook hun voorkeuren. Ieder het zijne.
   Ed