Ontdek de druif: Roussanne

Je kent ze wel, die stille types die je versteld doen staan wanneer ze eenmaal in hun element zijn. De Roussanne is er ook zo één. Het is misschien wel één van de stilste jongetjes uit de klas, maar zoals je weet hebben stille wateren diepe gronden…

Kleur bekennen

De Roussanne is een witte druif. Nou ja, wit…hij gaat een beetje blozen wanneer hij rijp is. Kan ‘ie ook niks aan doen. Je ziet hem vooral in het Rhônegebied, in het zuidoosten van Frankrijk. En daar hoeft hij zich bepaald niet te schamen, want in vooraanstaande kwaliteitsgebieden als Saint-Joseph, Hermitage en Chateauneuf-du-Pape is hij volledig opgenomen. Maar ook in de Savoie, Languedoc-Roussillon en de Provence kom je hem tegen. Buiten Frankrijk is hij onder meer te vinden in Italië, Australië en de VS. Hij zoekt vaak versterking van de Marsanne en dat heeft hij goed bekeken; deze partner zorgt voor stevigheid en rijkheid, terwijl de Roussanne frisse zuren en geparfumeerd fruit toevoegt. Maar vergis je niet, ook in zijn eentje kan hij heel goed zijn mannetje staan. Hij doet er soms wel wat langer over om op zijn hoogtepunt te komen. Een uitstekende bewaarwijn dus.

Roussanne Blozen

beetje blozen onder de zon

 

 De Roussanne is een witte druif. Nou ja, wit…hij gaat een beetje blozen wanneer hij rijp is.

 

 

Hij gedijt goed in relatief koele gebieden, waar hij zorgt voor wijnen met een bloemig aroma en een delicate smaak. Maar ook in een warmer klimaat issie op z’n plek; hier levert hij volle en aromatische wijnen met smaken van overrijpe vruchten en kruiden. Hij heeft een lange afdronk en het vermogen om het karakter van de bodem te vertalen in het glas.

ChateauNeufduPape

de wereldberoemde keien van Chateauneuf-du-Pape

Eigenwijze deugniet

Toch is het geen makkelijk typje. Sterker nog, wijnboeren houden hun hart geregeld vast voor deze lastpak. Roussanne is namelijk zeer eigenwijs en gevoelig voor ziektes, zoals meeldauw en rot en is slecht bestand tegen droogte en wind. En alsof dat nog niet genoeg is, rijpt hij laat en vaak oneven. Door een onregelmatige opbrengst kunnen producenten niet altijd op hem rekenen.

Kortom, het vergt heel wat aandacht en geduld om dit druifje uit zijn schulp te laten komen. Maar daarna is hij het proberen absoluut meer dan waard!

Roussanne: wat drinken we erbij?

Het hangt natuurlijk een beetje van de stijl van de wijn af, maar over het algemeen gaat de Roussanne goed samen met gerechten met behoorlijk wat smaak. Denk bijvoorbeeld aan hét gerecht van Zuid-Frankrijk, de bouillabaisse. Maar ook aan zware patés, gegrilde kip, romige sauzen of een pittige Aziatische curry.

Niet de meest standaarddruif deze rossige jongen, maar na een paar glazen kennismaking zal je hem niet snel van je radar laten verdwijnen.

 –> Geen Drink Different wijntips & blogposts missen? Schrijf je in