[intro]Semillon speelt een belangrijke rol op de oevers van de Dordogne. En niet alleen in Bordeaux. Want ook in de aangrenzende Bergerac speelt de druif een prominente rol. Als je met de zon op je gezicht door dit gebied fietst, dan moet je nog verdomd goed opletten dat je niet van je sokken wordt gereden door hordes Nederlandse vakantiegangers met een caravan aan de trekhaak. En dat is niet zo gek.[/intro]

Want dit zuidwestelijk stukje Frankrijk aan de oevers van de Dordogne is bij toeristen niet alleen populair vanwege haar smaragdgroene heuvellandschappen en talloze ontspannende vormen van recreatie. Het gehele gebied staat ook bekend vanwege haar wijnbouw en ademt sinds mensenheugenis wijn.

Schrijver en dichter Cyrano de Bergerac had in de 17de eeuw al een neus voor de heerlijke druivensappen gemaakt in en rondom de gelijknamige stad. Zijn leven werd later verfilmd en (niet geheel toevallig) werd de titelrol gespeeld door Gérard Depardieu. Ook geen kinderachtige wijndrinker (als we de acteur zelf moeten geloven).

Bergerac

Waar tegenwoordig vakantievierders de meanderende Dordogne afpeddelen in een kajak, werd de o zo belangrijke rivier vroeger door kooplieden  ingezet om vaten wijn over te vervoeren richting Bordeaux. Voor verdere export. Het is dan ook deze stad die altijd in één adem wordt genoemd met de Bergerac.

Maar poor man’s Bordeaux? That ship has sailed…

Waar talloze matige Bordeauxproducenten meeliften op het succes van de echte bijzondere B-Boys, hebben producenten uit de Bergerac minder naamsbekendheid en moeten ze harder hun best doen om een goede reputatie op te bouwen. En dat kan alleen door kwaliteit steeds hoger in het vaandel te stellen.

En dat begreep Guy Cuisset maar al te goed.

Als zoon van een internationaal wijnadvocaat (een juridisch adviseur voor wijnmakers) wist Guy al op jonge leeftijd dat ook Vrouwe Justitia blind proeft en dat het echte verschil wordt gemaakt in de wijngaard. Samen met zijn vrouw Catherine nam hij in ’78 het wijnbedrijf over van vader en broer en stopte acuut met het produceren van bulkwijnplassen voor grote coöperaties. En ging verder onder eigen vaandel.

Tegenwoordig geldt het 60 hectare tellende Chateau Grinou als één van de meest vooruitstrevende organische wijnbedrijven in de regio Périgord Pourpre (het gebied dat zijn naam ontleent aan de purperen wijngaarden die het rijk is).

De wijngaarden van de familie Cuisset liggen in Monestier, bovenop de resten van een oud klooster (hence the name). Op de gunstige hellingen aan de oevers van de Dordogne toont zoon Julien nowadays zijn kunsten en sinds 2006 gebeurt dit op een organische, zelfs biodynamische manier.

De aandacht voor het natuurlijk leven in de wijngaard en het bevorderen van biodiversiteit is van het begin al de filosofische handelswijze. Tussen de wijnstokken door groeien bijvoorbeeld andere gewassen (zoals klaver) die een natuurlijke bemesting bewerkstelligen. Met zo min mogelijk ingrepen probeert Julien loepzuivere smaken te creëren die perfect de natuurlijke omstandigheden van de wijngaard vertalen in fruitige en expressieve wijnen.

Zelfs in de mindere jaren (tijdens te veel regen en verwoestende hagelbuien) wordt er niet gekunsteld met de druiven en het sap. No way.

En dat proef je. Hun zachte witte wijn van Sauvignon Blanc en Semillon (fifty-fifty) bestaat uit gezonde druiven die ’s nachts worden geplukt en meteen de kelder ingaan om gevinifieerd te worden bij lage temperaturen. Sauvignon met zijn dominante aroma’s van kruisbessen, bloemen en strakke frisheid wordt hierbij getemperd door de zachte en ronde smaken van zijn collega-druif.

Een beetje Semillon tegen de scherpe randjes doet dus wonderen.

Zo is hun zuivere en fruitige witte Bergerac het tot stilstaan brengen van onze fiets meer dan waard. Mooi om te zien hoe oude biodynamische overtuigingen worden gecombineerd met moderne wijntechnieken in de kelder.

Lang leve de vooruitgang!

Behalve in een caravan.

 

 

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]