[intro]September is oogstmaand. In wijngaarden wereldwijd wordt noeste arbeid verricht en de druiven van nu worden getransformeerd tot het sap van later. Spannend. Onze eigen wine buyers extraordinaire en opperneuzen checken – as we speak – de conditie van de druifjes in het oostelijk deel van Slovenië. Slovenië? Yep. Ook daar maken ze lekkere wijn.[/intro]

Oost best

Trabant

De jonge oostblokker is pas soeverein sinds 1991 (toen het houdoe en bedankt zei tegen Joegoslavië) maar kent een rijke wijntraditie. Lang voordat de Romeinen het land bestierden maakten de Kelten er al wijn.  In de middeleeuwen zorgden monniken voor het up-to-date houden van de wijnproductie en twee wereldoorlogen (en een handjevol economische crises) later waren the commies in charge, tijdens het reilen en zeilen van het Sloveense wijnarsenaal. Massaproductie voerde de boventoon en het land werd voorzien van een bulkplas van-heb-ik-jou-daar. [tagline]‘Het hoeft niet lekker te zijn, als het maar veel is’ was het rode credo en aangezien de meeste Slovenen hun wijnen mixten met bruisend mineraalwater kraaide er geen haan naar. Tijd voor verandering dus.[/tagline]

Gamechangers

flying winemakers

 ook Italië nam de rol op zich als wijnconsigliere

Naast Hongarije en Duitsland nam ook Italië de rol op zich als wijnconsigliere om Slovenië te voorzien van de nodige kennis en ervaring. Ook werden internationale wijnconsultants overgevlogen en de expertise van onder andere Nieuw-Zeelandse wijnmakers ingeschakeld om de Slovenen naar een hoger niveau te tillen.  Toch bleek niet elk wijnbedrijf even happig op progressieve wijnverbetering in wijngaard, kelder en fles. Zo kwam het samensmelten van oude tradities en moderne vernieuwing tot een ware clash bij het van oudsher grootste Sloveense wijndomein Jeruzalem Ormoz. Danilo, Bozidar en Rajko (drie toegewijde wijnmakers op de loonlijst van de big company) besloten hierop voor zichzelf te beginnen. Een goede keuze? Dacht het wel: de rest is geschiedenis.

Driewerf hoera

Tegelijkertijd met de eerste oogst in 2007 begon dit driemanschap namelijk Verus Vinogradi. Een modern wijnbedrijf met 10 hectare aan wijnland op de prachtige heuvels van Jeruzalem-Ormoz. In dit oostelijk Sloveense landschap floreren internationale boys zoals sauvignon blanc, riesling en pinot gris op de ondergronden van grijze mergel, zand en klei. Maar één druif zette Verus voorgoed op de kaart. Jancis Robinson stak de loftrompetter voor hun originele witte wijn gemaakt van 100% Furmint (Sipon voor locals). Een onbekend en traditioneel druifje met een originele smaaksensatie.

Tot op de bodem

Verus tanks

Origineel tot de max

Wijn-nerds kennen de druif wellicht als aandeelhouder in de legendarische Hongaarse Tokay Aszú wijnen. Verleidelijk, zoet botrytisgoud uit Hongarije, maar de vrienden van Verus verifiëren de druif hier droog. Karakteristiek, met veel extract en mooie zuren. Frisse limoen en een tikkie rokerig. Onbekend doch bemind en origineel tot de max. [tagline]Reden genoeg voor onze boys om even een previewtje te gaan sneaken tijdens de dynamische Sloveense wijnoogst.[/tagline]

Effe kijken hoe ze het jaar na jaar flikken, want de druiventrossen van twintig vijftien worden -right about now- binnengehaald. En alles (maar dan ook echt alles) wordt tot op de bodem geïnspecteerd.

–> Meer wijn in je mailbox?  

[mc4wp_form]

Privacy Preference Center