Steun de Parade! Paradepraatjes met actrice Stephanie Louwrier

Interview door Bas Vossen, Januari 2021

Stephanie Louwrier – actrice, maar bovenal Paradebeest – vertelt over haar jaren bij de Parade. Dit jaar stond ze gelukkig nog wel 1 avond op het podium bij het Benefietgala voor de Parade in het Martin Luther Kingpark. Ze geeft ons een inkijkje in het leven bij de Parade-familie, zoals ze de groep mensen beschrijft waarmee zij jarenlang zwoele zomers heeft beleeft.

Ben jij benieuwd naar haar ultieme paradegevoel? Lees dan snel verder! En vergeet natuurlijk niet de Parade een hart onder de riem te steken door een Proefdoos SUPPORT DE PARADE te bestellen! Dan krijg jij 12 speciale Parade-wijnen thuis én ontvang je het Parade magazine (t.w.v. €10) ter ere van het 30-jarig bestaan van de Parade. Bij aankoop van deze proefdoos gaat er 25 euro naar de parade en geniet je thuis van de lekkerste wijnen.

Wat heb jij het meest gemist in een jaar zonder de Parade?

De zomer. De Parade luidt voor mij het begin in van de zomer. De dampende circustenten, de geur van poffertjes, de zweefmolen, de mensen en de muziek; dat hoort er echt allemaal bij. Zonder Parade geen echte zomer voor mij.

 

Benefietgala 2020 Parade Gaat Door Foto: Sofie Simao
Benefietgala 2020 Parade Gaat Door Foto: Sofie Simao

Welke mogelijkheden heeft de Parade jou geboden?

De Parade heeft mij echt het vertrouwen gegeven om nieuwe dingen te maken. Ik stond in 2011 voor het eerst op de Parade met mijn eerste solo “Pauvre Lola”. Ik kwam net van de Toneelacademie Maastricht. Het was nog heel erg zoeken naar hoe je je manifesteert op zo’n festival, maar daar was echt de ruimte voor. Ik heb de jaren erna zoveel toffe dingen mogen uitproberen. Op een gegeven moment wilde ik meer dingen met muziek gaan doen. Daar werd ik gelijk in aangemoedigd door Nicole van Vessum en Ray van Santen – de directie van het festival. De Parade is voor mij echt een familie geworden, een veilige omgeving waarin je nieuwe kanten van jezelf kan ontdekken.

Dat familiegevoel is iets dat ik vaker hoor als het gaat over de Parade. De locaties waar de Parade neerstrijkt veranderen ook in een soort dorp, met caravans en eigen leefregels. Hoe is het om op de Parade te wonen?

Het is een grote heerlijke bubbel waar je in terecht komt. In bijvoorbeeld Utrecht vindt de Parade altijd plaats achter het Centraal Station. Die plek verandert dan echt in een droomachtige wereld. Je vergeet even helemaal waar je bent.

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er op de Parade een fenomeen is dat bekend staat als de doorzak. Kan jij hierover iets uit de doeken doen of kan je hier niks over loslaten?

Ja, dat is inderdaad strikt geheim. Mijn eerste jaar op de Parade hoorde ik er al mensen over praten. Tegen het einde van de dag moeten de bezoekers het terrein gaan verlaten, terwijl iedereen natuurlijk door wil gaan met de gezelligheid. De mensen die dan achter blijven zijn van de organisatie, de barmedewerkers en de theatermakers. Dan wordt het natuurlijk nog gezellig doorzakken. Maar je moet je voorstellen dat het uiteindelijk gewoon een plek is waar er geen muziek is, maar mensen tosti’s eten en drinken.

Over drinken gesproken; Grapedistrict staat natuurlijk elk jaar met een eigen wijnbar op de Parade. Wat is jouw leukste herinnering aan de wijnbar op de Parade?

De wijnbar! Daar heb ik echt mijn liefde voor wijn opgedaan. Tijdens het spelen drink ik niet, dus pas na de voorstelling kan je dan aan de wijn. Dan bestel je met de cast en crew een fles, maar het is nog leuker om naar de wijnbar toe te gaan. Daar krijg je echt uitgebreid advies over alle wijnen. Ik heb daar vaak gestaan en dat er dan vanzelf een wijnproeverij ontstond. Sindsdien ben ik vaste klant bij de Grapedistrict bij mij om de hoek!

Wat is een wereld zonder de Parade?

Een wereld zonder de Parade… Een wereld zonder zomers. Zoals ik al zei, staat de Parade echt symbool voor het begin en het einde van de zomer. Een plek waar mensen uit allemaal verschillende steden elkaar ontmoeten. De gemoedelijke sfeer, het is echt een soort circus dat rondgaat. Je hoort mensen dan tegen elkaar zeggen; de Parade is in de stad! Ja, dat zou ook voor de stad echt een gemis zijn.

Foto: Fai Lam Photography
Foto: Fai Lam Photography

Waarom is het zo belangrijk dat we de Parade steunen?

De Parade is een organisatie die altijd zelfstandig te werk gaat, maar ze hebben nu echt onze hulp nodig. Het stomme is dat je pas merkt als iets weg is hoeveel je iets gaat missen. We hebben deze zomer daar een voorproef van gehad en dat smaakte niet naar meer. De Parade heeft een initiatief als deze echt nodig om er volgend jaar weer voor ons te kunnen zijn.

Wat maakt deze box nou echt de moeite waard?

Twee van mijn favoriete werelden komen bij elkaar in deze box; de Parade en wijn! Ik ben sinds mijn tijd op de Parade vaste klant bij Grapedistrict, dus ik heb heel veel zin in deze box. Er zitten maar liefst 12 wijnen in deze doos, echt van alles wat. Heerlijk! Stel dat we een avondklok krijgen, dan zit ik in ieder geval thuis met lekkere wijn.

Steek de Parade een hart onder de riem!

Bestel nu 12 speciaal geselecteerde Parade-wijnen én ontvang het Parade magazine (t.w.v. €10) ter ere van het 30-jarig bestaan van de Parade. Bij aankoop van deze proefdoos steun jij de Parade en geniet je thuis van de lekkerste wijnen. Deze box is gevuld met geweldig fris en rijk wit uit Italië, Spanje en Portugal – maar ook met rood in alle soorten en maten. Een bijzondere Moldavische wijn, geconcentreerd rood uit het Italiaanse Puglia en klassiek Frans rood. Van elke verkochte box gaat €25 direct naar de Parade. Op deze manier steun jij de Parade in hun weg naar een doorstart komende zomer!

shop-deze-wijn

 

 

Stephanie Louwrier stond met onderstaande producties op de Parade;

2011: Pauvre Lola Regie Jeroen de Man

2012: Amazing Grace Regie Sarah Moeremans

2013: Tango Fight Show Regie Esther Schouten

2014: Who run the world Regie Daria Bukvic

2015 Club Misfit Regie: Titus Tiel Groenestege

2018: De Carpenters in therapie, live! Met oa Wart Kamps. Regie Esther Habbema

2019: Drie Lesbiennes en een Talkshow. Met oa Wart Kamps. Regie Esther Habbema

Muziek:

Sinds 2018 treed Stephanie ook op met haar eigen muziek. Na haar eerste hitsingle Fuck jou ik ben een feminist, is haar tweede single uit: Danse, Danse, Danse.

Privacy Preference Center